Zedenpolitie doet onderzoek naar gymdocent van de Thijsseschool

Onrust op de Thijsseschool in Den Burg, nadat nadat ouders van vier kinderen uit groep zeven aan de schoolleiding hebben gemeld dat de gymdocent vermoedelijk ongewenste handelingen met hun kinderen heeft gepleegd. De zedenpolitie is een onderzoek gestart naar de docent, de man is tot nader order geschorst.

''Wij zijn hier erg van geschrokken en hebben gelijk maatregelen getroffen'', meldt schooldirecteur Aaldert Goverts in een brief aan de ouders. ''Wij hebben de hulp ingeroepen van een orthopedagoog en een communicatiespecialist om de kinderen, de ouders en ons bij te staan en te begeleiden.'' Geruchten over ongewenst gedrag door de betreffende gymdocent doen al enige tijd de ronde op en rond school. In de brief wordt melding gemaakt van kinderen uit groep zeven, maar enkele ouders beweren dat het ongewenste gedrag zich ook zou hebben voorgedaan in groep zes en dat er al eerdee een waarschuwing zou zijn uitgedeeld. Maar Goverts meldt geen aanwijzingen te hebben dat andere kinderen mogelijk zijn lastiggevallen. ''Mocht u echter vermoedens hebben dat dit uw kind wel zou kunnen betreffen, dan verzoek ik u contact met mij op te nemen.''

Vooralsnog wordt gesproken over vermoedens, onderzoek moet duidelijk maken wat er werkelijk heeft plaatsgevonden. Er is volgens de politie nog geen sprake van een formele aangifte tegen de docent, wel heeft de politie zogeheten intakegesprekken gehouden. Als het onderzoek daartoe aanleiding geeft, kan alsnog aangifte worden gedaan. ''Op dit moment wordt de aanklacht bekeken'', meldt de school.

De schrik zit er goed in. Goverts: ''Het valt iedereen rauw op het dak en wij en de ouders van groep 7 hebben tijd nodig om alles goed op een rij te kunnen zetten.'' Maandagavond werden ouders en verzorgers van leerlingen op de Thijsseschool op een ouderavond nader geïnformeerd over de kwestie. Op deze bijeenkomst waren onder meer een orthopedagoog, een jurist, een vertegenwoordiger van het bestuur van Schooltij en een communicatiespecialist aanwezig om vragen te beantwoorden. ''Daarin willen we, voor zover we dat kunnen, zoveel mogelijk vragen van ouders beantwoorden en ouders de ruimte geven om hun ongerustheid te delen.'' Voor de ouders van groep zeven werd een aparte bijeenkomst gehouden.

De kwestie is een flinke domper voor de Thijsseschool. De school werd in 2014 door de Onderwijsinspectie als 'zeer zwak' beoordeeld en onder verscherpt toezicht geplaatst. Maar na de nodige inspanningen en wisselingen gingen de resultaten omhoog en zat de school weer in de lift.