Zoekactie op zee

na noodmelding

De melding "we are sinking, SOS" via noodkanaal 16 bracht vrijdagochtend het nodige teweeg op de Noordzee ter hoogte van Texel.

Het Kustwachtcentrum ondernam meteen actie vooral omdat het schip Gran Canaria meldde dat ze circa 11 mijl ten noordwesten van Texel een reddingsvlot hadden gevonden. De Beursplein 5 uit De Cocksdorp en de Joke Dijkstra uit Den Helder, reddingboten van de KNRM, voeren uit, er ging een Search and Rescue helikopter vanaf De Kooy de lucht in en een schip van de marine ging op pad.

Er bleek bij nader inzien geen schip in nood te zijn. Het gevonden vlot was afkomstig van een ander schip dat het vlot verloren was. De SAR-helikopter had nog een duiker in het vlot laten zakken en die had gezien dat het vlot leeg was. Een half uur na de eerste melding via kanaal 16 kreeg de Kustwacht een tweede melding met de boodschap "we are not sinking". Waar de melding vandaan kwam, was volgens de Kustwacht niet te achterhalen, maar het was vermoedelijk dezelfde melder als een half uur eerder.

Controle van het volgsysteem voor schepen leerde de Kustwacht eveneens dat er geen schepen werden vermist, waarna het besluit viel de zoekactie op de Noordzee te beƫindigen.