Rust en ruimte en rijkdom aan cultuurlandschappen zijn enkele Texelse kernwaarden.
Rust en ruimte en rijkdom aan cultuurlandschappen zijn enkele Texelse kernwaarden. Foto: Jeroen van Hattum

Belangrijke rol kernwaarden en Texelprincipes in verblijfsrecreatie

De kernwaarden en de Texelprincipes. Twee begrippen die nog wel eens voorbijkomen op Texel, zo ook in de nieuwe nota verblijfsrecreatie die vanavond in de raadscommissie door de politieke partijen wordt besproken. De twee begrippen kort op een rijtje.

De zeven kernwaarden zijn de belangrijke waarden van Texel die het eiland kenmerken zoals het is. Er is door de jaren heen nog wel eens discussie over geweest wat wel en geen kernwaarden zijn, maar ze staan tegenwoordig concreet op papier. De zeven kernwaarden zijn: rust en ruimte, rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen, grote afwisseling in landschappen en landgebruiksvormen, de Texelse identiteit, het specifieke eilandkarakter, nachtelijke duisternis en maritieme monumenten.

De kernwaarden zijn vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan van het bestemmingsplan Buitengebied. Dat plan, vastgesteld door de gemeenteraad op 12 juni 2013, wordt bij de gemeente gebruikt om aanvragen te toetsen. Bedoeling is dat de kernwaarden niet worden aangetast, maar behouden blijven en waar nodig worden versterkt.

De Texelprincipes zijn redelijk nieuw aan het front. Die hebben hun opwachting gemaakt in het project Planet Texel. Dit zijn er eveneens zeven en die luiden als volgt: vertrek vanuit natuur en landschap, ga voor echt Texels en Texels eigen, koester eenheid in diversiteit, bloesem in het seizoen, blijf jutten, pionieren en innoveren, koppel schoonheid aan schoonheid, ruim lekker op en laat oerkwaliteit zien. Deze principes zijn verwoord in de boekwerken die La4sale en FARO, de bureaus achter Planet Texel, hebben opgesteld.

De gemeenteraad ging op 17 december 2014 unaniem akkoord met de resultaten van Planet Texel waarmee ook de Texelprincipes bij de gemeente een leidraad werden voor de verdere ontwikkeling van het eiland. De Texelprincipes staan niet in het beeldkwaliteitsplan Buitengebied, maar vormen volgens het college wel "de inspiratiebron voor nieuwe initiatieven passend bij het fundament van de vastgestelde Texelse Kernwaarden als toetsingskader."

Uitgangspunt in het nieuwe beleid is dat de kernwaarden en de Texelprincipes voldoende bescherming bieden aan het karakter van het eiland. De nieuwe nota is opvolger van de huidige nota Recreatie en Toerisme uit 2003.