Nieuw kunstwerk voor Den Burg op komst met gift uit Texelfonds

In Oosterend staat het er inmiddels, De Cocksdorp is ermee bezig en in Den Burg zijn ze sinds kort eveneens aan de slag met een nieuw kunstwerk.

De dorpscommissie heeft daar een kunstcommissie samengesteld om zich te buigen over een nieuw kunstwerk voor het centrum van Den Burg. Daarvoor is €12.000,- beschikbaar. Het geld is afkomstig uit een gift van tien jaar €50.000,- die TESO in 2007 bij het 100-jarig bestaan aan het Texelfonds deed. Het Texelfonds besloot de zeven dorpen daarmee elk een kunstwerk te schenken.

Volgens de kunstcommissie is het de bedoeling dat er in Den Burg een nieuw kunstwerk komt waarin het wapen van Texel wordt verwerkt om de verbinding tussen Den Burg en de andere dorpen en buurtschappen op Texel weer te geven. Deze verbinding moet bij voorkeur ook nog op een andere manier in het nieuwe kunstwerk tot uiting komen. Kunstenaars kunnen tot 3 maart schetsen en ideeën inleveren bij de kunstcommissie. De exacte opdracht staat op de website van de dorpscommissie van Den Burg (www.dcdenburg.nl) en in een advertentie die afgelopen vrijdag in deze krant stond.

Het nieuwe kunstwerk voor het centrum van Den Burg wordt via een democratisch proces gekozen. De kunstenaars die een idee indienen, krijgen het verzoek hun idee te presenteren tijdens de jaarvergadering van de dorpscommissie op woensdag 30 maart. Die avond wordt bepaald naar welke drie ideeën de voorkeur uitgaat. De indieners daarvan wordt gevraagd vóór 1 juni een uitgebreidere schetsontwerp te maken. Deze drie ontwerpen worden vervolgens vóór 1 juli via diverse kanalen bij bewoners van Den Burg onder de aandacht gebracht, waarna de voorkeur opnieuw gepeild wordt. Daarna volgt afstemming tussen de kunstcommissie en het Texelfonds en wordt de definitieve opdracht verstrekt.