Henk Jansen:
Henk Jansen: "Ik zie hoe mensen genieten van de muziek, het samen dansen en de sfeer bij volksdansen." Foto: Jeroen van Hattum

Rondje markt en bakkie met tosti

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Een echt favoriete plek heb ik niet. Eigenlijk is heel Texel mooi. Als we wandelen gebeurt dat meestal in de omgeving van De Koog. Heerlijk over het strand naar Paal 17 en dan door de duinen weer terug. Of richting Slufter en door de Muy en de Nederlanden weer naar huis. Hoe we ons rondje lopen heeft met de windrichting te maken.

Daarnaast is fietsen over het eiland ook favoriet. Het gaat dan niet om kilometers maken, maar om het in de natuur en buiten zijn. Door de duinen naar De Cocksdorp, langs de Waddenkant verder, of via de boerenroute naar Oudeschild dan over de Hoge Berg richting Den Hoorn en door de Dennen weer naar De Koog. Echt genieten!

Bewondering voor mensen in onderwijs

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Kreten als open, zorgzaam, betrokken, gezellig, gastvrij, ruimdenkend en vriendelijk gaan voor de meeste Texelaars wel op. Het kan ook bijna niet anders met zoveel toeristen. We wonen in een gezellige buurt, waar mensen een praatje met elkaar maken; de deur niet bij elkaar plat lopen, maar er wel zijn als het nodig is!

Hoe beleeft u de natuur op Texel?

Het eerste wat we doen als we 's morgens beneden komen is de vitrage voor de schuifpui openschuiven. De natuur begint bij de achterdeur. Vooral in de herfst en de winter genieten we dagelijks van de diversiteit aan vogels, die hun voedsel komen halen. In het voorjaar als alles uitloopt komt er steeds meer kleur in de tuin. Akelei, ijzerhart en tabaksplanten komen overal op, zelfs door het kleinste gaatje tussen muur en terras.

Verder is het genieten van bloemen, planten, vogels, vlinders, duinen, zee en de vaak geweldig mooie luchten. Op Texel wonen met zoveel moois om je heen is geluk hebben!

In welk café/restaurant op Texel komt u graag?

Vroeger toen ik nog werkte, was ik op maandag vrij. Het was dan vaste prik: rondje markt (sociaal doen want we hadden niets nodig) en dan een bakkie doen met een tosti in de Balcken. Het gebeurt nu niet wekelijks meer, maar we komen er nog regelmatig. Daarnaast pakken we nogal eens een terrasje onderweg tijdens het wandelen of fietsen.

Wat moet er op Texel vooral blijven als het is?

De rust en ruimte op verschillende plekken op ons eiland. Neem bijvoorbeeld de camping Kogerstrand. In het seizoen gezellig druk met kamperende mensen, buiten het seizoen een mooie wandelplek als het op het strand te koud is. Ik moet er niet aan denken dat men hier bungalows zou willen bouwen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik heb vraagtekens bij een aantal zaken zoals het nieuwe "verlichtingsplan". We hebben er jaren over gedaan om op veel onveilige plaatsen verlichting te realiseren, wat nu in no time teniet wordt gedaan! De invulling van het openbaar vervoer: Texel is ook Nederland, dus waarom geen OV-kaart gebruiken? En de plasticcontainer, die we straks waarschijnlijk krijgen. Het huidige systeem met de plastic zakken voldoet goed. De regelmaat van ophalen zou wel veranderd kunnen worden. Maar ik zou gaan voor een grote "plasticcontainer" bij de supermarkten, net als de glascontainers, Dan kan iedereen op zijn/haar eigen moment het plastic kwijt.

Beste herinnering aan Texel?

Eén van de plekken is Dorpshuis De Wielewaal. Toen ik net op Texel woonde, ben ik in aanraking gekomen met het internationaal volksdansen. Het is inmiddels mijn grootste hobby geworden. Ik ben nu een aantal jaren dansleider, wat inhoudt dat ik ook regelmatig workshops aan de overkant volg. Ik zie hoe mensen genieten van de muziek, van het samen dansen, van de sfeer. Dat geeft je zoveel energie!! En ons dansen is echt topsport!!!

Maar de allerbeste herinnering heb ik aan het strand van Paal 9 bij Den Hoorn, waar ik mijn partner Zeger op 14 augustus 1984 heb ontmoet. Liefde op het eerste gezicht! Ruim 30 jaar delen we lief en leed inmiddels. In 1998 zijn we getrouwd. Op 14 augustus dat jaar kenden we elkaar 14 jaar. We zouden om 14.14 uur trouwen, als eerste mannenpaar op Texel. Alles groots geregeld met ruim 100 man aan familie en vrienden, maar helaas overleed mijn schoonvader een paar dagen daarvoor en hebben we ervoor gekozen om op een ander moment die 14de augustus, in het bijzijn van een klein groepje intimi, elkaar het jawoord te geven.

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Dat er teveel verandert op ons mooie eiland om steeds meer toeristen naar Texel te lokken. Het ontwikkelen van alle mogelijke vermaak voor de gasten gaat vaak ten koste van veel. Maar het belangrijkste is: Texel moet wel Texel blijven. Wij moeten hier wonen en een groot deel van het jaar delen we ons eiland met gasten, de toeristen.

Wat doet u over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik dat mijn partner en ik beide nog even gezond en mobiel zijn om van al het moois van ons eiland te genieten! Dus fietsen, wandelen èn dansen natuurlijk!

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Ik heb grote bewondering voor de mensen in het onderwijs en zou graag één van mijn oud-collega's uit Oosterend, Marieke Rutgers, in deze rubriek willen zien. De rust die ze uitstraalt in haar doen en laten en de liefde voor haar werk, de kinderen, collega's en omgeving hebben me altijd geraakt.