Elsje maakte vele omzwervingen, zoals hier bij Oenk.
Elsje maakte vele omzwervingen, zoals hier bij Oenk. Foto: Archief Texelse Courant

Stripfiguur Elsje van Eric Hercules alweer tien jaar in de krant

Heugelijk nieuws voor wethouder Eric Hercules. De strip Elsje, die hij bedacht met Gerben Valkema, staat alweer tien jaar in regionale dagbladen. In Nederland heeft Elsje een bereik van 3 miljoen lezers en inmiddels wordt Elsje ook internationaal gepubliceerd.

"Het stripfiguurtje Elsje is een eigenwijs meisje dat aaibaar maar ook stekelig is. Elsje is een pré-puber die met haar dagelijkse avonturen commentaar geeft aan de zijlijn van de actualiteit. Of het nu over de banken, vluchtelingen of zeespiegelrijzing gaat, Elsje heeft haar gezouten mening klaar", zo omschrijven de geestelijke ouders hun hoofdpersonage.

Elsje heeft inmiddels een behoorlijke talenknobbel. Elsje is verkrijgbaar in het Duits, Gronings, Brabants, Engels, Zweeds. Ze verscheen in een Oostenrijkse krant, staat in het Zweedse Serie Paraden en verschijnt binnenkort in het Frans. Zowel van de krantenstrips, als van de Eppoafleveringen verschijnen albums. In totaal liggen er al zestien albums in de winkel. Na een aantal jaren van uitgaven in eigen beheer werd in 2009 de samenwerking aangegaan met Don Lawrence Collection, ook uitgever van Storm en agent 327.

Tekenaar Gerben Valkema (1980) en schrijver Eric Hercules (1964) werkten acht jaren samen via Studio Jan Kruis voor de strip Jan, Jans en de Kinderen. De prettige samenwerking leidde in 2005 tot het eigen stripidee Elsje. En in 2006 vond Elsje haar weg naar de dagbladen van Wegener en HDC Media. Elsje ontving in 2012 de Stripschapspenning voor beste jeugdalbum.

De bedenkers Eric Hercules en Gerben Valkema vieren het jubileum jaar onder meer met album-specials, waarvan de eerste Elsje maakt Geschiedenis is.