Koen Schuiling geeft Texelse raad gelijk in handgeschreven brief

Burgemeester Koen Schuiling van Den Helder heeft helemaal niet gepleit voor een fusie met Texel. Dat heeft hij in een handgeschreven brief aan de Texelse gemeenteraad laten weten.

Schuiling schrijft in mooie bewoordingen dat hij - gevraagd naar zijn mening over herindelingen - heeft aangegeven dat Texel en Texelaars een apart verhaal zijn. "Daar moet met veel respect mee worden omgegaan." Volgens Schuiling zijn hij en de Texelse raad het dus volledig met elkaar eens: ze pleiten geen beiden voor een herindeling waarbij Texel en Den Helder worden samengevoegd. Met gevoel voor humor beschrijft Schuiling hoe Texel nogal geschrokken moet zijn geweest van het beeld dat "die dekselse burgemeester" van Den Helder een fusie met het Gouden Boltje had durven noemen. "Billenkoek, zout en pekel, kielhalen en met blote benen naar bed met die man." Er zijn van de overkant inmiddels meer geluiden te horen dat de meningen van de burgemeesters van Den Helder en Hollandse Kroon over herindeling niet automatisch betekenen dat zij voor een herindeling mét Texel zijn. Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon liet dat al blijken na afloop van de installatie van burgemeester Michiel Uitdehaag. In een commentaar van de Helderse Courant, die de vragen stelde, wordt onomwonden gesteld dat de burgemeesters was gevraagd naar hun mening naar aanleiding van fusie-ambities van de burgemeester van Alkmaar. Gesproken werd over een mogelijke fusie tussen Den Helder, Schagen en Hollands Kroon, dus zonder Texel. Concrete plannen daarvoor zijn er niet.

Texels Belang heeft gisteren voorgesteld dat Texel zich terugtrekt uit de regionale raadscommissie Noordkop waarin Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen samenwerken. "Texel kan niet anders indien de Noordkopcommissie wordt gezien als een opstap naar een fusie van vier gemeenten." Die opstelling is bijzonder, omdat bij eerdere presentaties van de Noordkopcommissie werd aangeven dat gestreefd wordt naar intensievere samenwerking met mogelijk overdracht van bestuurlijke verantwoordelijkheden in de toekomst.