"Ouderen erg onzeker over zorg"

Texel zou een algemeen loket moeten krijgen waar gebruikers van zorg- en welzijn terecht kunnen met vragen. Dat stelt het bestuur van zorgcoöperatie Texel Samen Beter in een brief aan wethouder Hennie Huisman (zorg).

Het pleidooi is volgens de zorgcoöperatie gebaseerd op ervaringen die werden opgedaan tijdens spreekuren en de recente dorpenronde. Volgens het bestuur van de coöperatie viel het op dat veel ouderen zich erg onzeker voelen over hoe het zal gaan met de zorg die ze vermoedelijk nodig zullen hebben. "Zij hebben heel goed begrepen dat er grote veranderingen zijn, dat ze langer zelfstandig moeten blijven wonen, wat ze meestal ook graag willen en dat er wordt verwacht dat ze meer zelf zullen doen samen met kinderen en buren", aldus het bestuur. "Ook dat accepteren ouderen, maar wat als de kinderen aan de overkant wonen? Wat als de buren die ongeveer even oud zijn, straks, als ze nodig zijn, zelf niet meer in staat zijn om ondersteuning te bieden? Waar kunnen ze met hun vragen terecht?"

Volgens Texel Samen Beter zijn er veel antwoorden en is er veel aanbod, maar is het soms lastig om daar achter te komen als je geen insider bent. "Gebruikers en toekomstige gebruikers van de zorg zien door de bomen het bos niet meer." Volgens de organisatie zou een algemeen Texels loket echt van alle markten thuis moeten zijn. "De gebruiker mag er geen last van hebben dat achter de schermen verschillende wetgeving, verschillende procedures en budgetten soms best voor puzzels kunnen zorgen." Volgens Texel Samen Beter moet met het beoogd loket ook voorkomen worden dat mensen in geval van een concrete hulpvraag soms weken moeten wachten op een antwoord of op meerdere plekken hun verhaal moeten herhalen en opnieuw formulieren moeten invullen met gegevens die al eerder waren verstrekt.


"Terechte zorgen"

Medewerkers van de OSG hebben terechte zorgen aangekaart. Dat heeft wethouder Eric Hercules gezegd in een reactie op de brief die medewerkers van de scholengemeenschap in Den Burg dinsdag aan het schoolbestuur (het college) hebben gestuurd. In de brief, ondertekend door meer dan tachtig medewerkers, worden ernstige zorgen geuit over de voorgenomen bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee in Den Helder, de continuïteit van het onderwijs, de werkdruk en het verhoogde ziekteverzuim. De wethouder noemde het positief dat de medewerkers hun zorgen op een constructieve manier hebben kenbaar gemaakt. Volgens Hercules wordt gekeken naar een manier om met de medewerkers in gesprek te gaan.