Meer samenwerking Kopwerk en Schooltij

Stichting Kopwerk en Schooltij gaan intensiever samenwerken. Bedoeling is dat het college van bestuur van Kopwerk vanaf maart het bestuur van Schooltij op zich neemt. Het voorstel ligt woensdag 3 februari bij de politieke partijen.

In de praktijk werken beide organisaties op bestuurlijk niveau al veel samen. Jan Bot, voorzitter van het college van bestuur van Kopwerk, is al een tijdje toegevoegd bestuurder bij Schooltij. De volgende stap die nu voorligt is dat Bot en zijn medebestuurslid John Deckers van Kopwerk het bestuur van Schooltij volledig op zich nemen. Het huidige bestuur van Schooltij stopt ermee. Schooltij is het overkoepelend orgaan van de Thijsseschool in Den Burg, De Bruinvis in Oudeschild, de Luberti in De Koog en Durperhonk in De Cocksdorp. Schooltij is operationeel sinds 1 januari 2009, nadat burgemeester en wethouders het bestuur van de openbare scholen op Texel hadden afgestoten. Onder Kopwerk vallen De Fontein in Den Burg, de Vrije School in Den Burg is aangesloten en Kopwerk en Schooltij hebben samen de Vliekotter in Oosterend onder hun hoede.

De intensievere samenwerking staat beschreven in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst waar de politieke partijen hun goedkeuring aan moeten verlenen. Volgens burgemeester en wethouders is het geen alternatief om Schooltij een zelfstandige organisatie te laten blijven. Schooltij is door de krimp van het aantal leerlingen te klein geworden om op de huidige manier door te gaan. De stichting kende in 2014 en 2014 financieel nadelige resultaten van €381.484,- en €200.000,-. Volgens het college blijven er tekorten ten opzichte van de bekostiging van het rijk als er niets verandert.

In de praktijk was al langer te horen dat Schooltij als kleine organisatie aansluiting bij andere organisaties moest zien te vinden voor de continuïteit. Volgens het college is Kopwerk een geschikte partner omdat de twee organisaties al langer samen optrekken. Er is geen sprake van een fusie: bedoeling is dat er vanaf maart een zogeheten personele unie op bestuurlijk niveau ontstaat. Schooltij en Kopwerk blijven binnen die unie als stichtingen bestaan. Medewerkers zijn in dienst bij hun eigen organisaties en er blijven ook afzonderlijke begrotingen. De financiële reserves van Schooltij bedragen op het moment twee miljoen euro en daarmee heeft Schooltij volgens het college een langjarig perspectief.