Lida Wels aan haar eettafel in De Waal.
Lida Wels aan haar eettafel in De Waal. Foto: Job Schepers

Lida Wels combineert vakantie en educatie

Ergens zo enthousiast over zijn, dat je er structureel mee bezig gaat. Het overkwam Lida Wels (63) uit De Waal, in het dagelijks leven docente Engels aan het ROC in Den Helder. Op 1 mei start haar tweede taalreis naar het Verenigd Koninkrijk. Ditmaal is Cambridge de bestemming.

Enthousiast pakt ze de kaart. Wat volgt is een variƫrend programma. Zo gaan ze in Cambridge naar de King's College Chapel uit 1446, worden oude monumenten bezocht, snuiven ze de Britse cultuur op in typisch Engelse dorpjes en natuurlijk ontbreekt een echte Engelse tuin ook niet. De reis wordt afgesloten met een dagje Londen. "Onderweg vertel ik over wat we zoal tegenkomen, en heb ik een reader met lesmateriaal en opdrachten zoals bijvoorbeeld de weg vragen, de geschiedenis van een kerkje uitzoeken en praten met een lokale Engelsman. Maar het vakantiegevoel wordt niet uit het oog verloren. Het moet niet alleen een taalreis zijn. Ik wil dat de mensen die mee gaan ook nog tijd de hebben om te shoppen of even hun eigen gang te gaan", vertelt Wels. En natuurlijk zullen we niet de hele dag Engels praten. Wels kiest ervoor om in kleine gezelschappen te reizen, zodat het allemaal overzichtelijk blijft. "Ik huur een busje bij Rentenaar. Er is ruimte voor acht deelnemers. Mijn man rijdt, daarnaast hebben we al vier aanmeldingen. Er kunnen er dus nog twee bij."

Twee keer per jaar

Waar de liefde voor Engeland vandaan komt weet ze niet precies, dat die er is wel. "Ik ga ieder jaar een paar keer naar Engeland, onder meer om de reizen voor te bereiden. Ik ben weer op zoek geweest naar oude hotelletjes voor de tussenstops. Zo belanden wij bijvoorbeeld in hotel The Bull in Long Meldford, dat stamt uit de vijftiende eeuw. Daar houd ik van. Vorig jaar zijn we naar Yorkshire geweest, een heel mooi gebied in het Noorden van Engeland. York is een prachtige stad waar veel te zien is. Vorig jaar was het programma wel erg vol, dat ga ik dit keer iets anders doen. Zo leer je ook van eerdere reizen. Ik wil in de toekomst nog een keer met een taalreis naar Yorkshire. Bepaalde adressen bezoek ik dan weer, andere gaan er uit. Een ander gebied dat op het programma staat is het Lake District. Op dit moment ben ik nog gebonden aan de schoolvakanties door mijn baan in het onderwijs. Over een paar jaar niet meer natuurlijk. Dan wil ik vaker gaan." De taalreizen als alternatief voor haar baan is voorlopig geen optie. "In het gunstigste geval zijn de reizen kostendekkend. Het kan gebeuren dat ik erop moet toeleggen, maar dat vind ik niet heel erg."

Valkuil

"Ach, het is gewoon heel leuk om dit soort dingen voor mensen te organiseren. Wil je het rendabel maken, zou je met een grote bus en meer mensen moeten gaan. Maar dan heb je alweer een chauffeur nodig en bovendien is het helemaal niet handig in die kleine Engelse dorpjes." Wanneer je met een Nederlands gezelschap reist, is het risico aanwezig dat de groep onderling gewoon Nederlands blijft spreken. Wels onderkent deze valkuil. "Vorig jaar is dat wat meer het geval geweest dan ik gehoopt had, zo gaat het al snel. Maar ook daar leer je van. Ik ga nu nog wat meer opdrachtjes maken. En wat strenger zijn als Engels te weinig aan bod komt, haha. Ook wil ik proberen bij het ontbijt alleen Engels te spreken. Maar als gezegd, het vakantiegevoel moet niet verdwijnen." Meer over de taalreizen en Wels is te vinden op de website www.taalvakantie-engeland.nl.