Vaders met handen in het haar…..

Je zult je vrouw maar verliezen en met een dochtertje van zes het leven, je werk, je huishouden, nu draaiende zien te krijgen. Dat is een niet geringe klus, zeer zeker. Elke ochtend spitsuur om op tijd naar school en het werk te gaan. En dan de haren; elke morgen het terugkomende vervelende haar borstelen: "Mamma maakte de mooiste staarten, maar oh, oh, pappa kan er niets van, en het doet nog zeer ook."

Eigenlijk is het vreemd, in mijn jeugdjaren waren het vooral heren die de scepter zwaaide in de kapsalons. Ik weet nog goed dat vader Prins in de Parkstraat met zonen de Texelse dames van de mooiste kapsels, wassen en watergolven, opgestoken met knoet, voorzag. Tegenover mijn vaders kantoor in de Warmoestraat zat kapper Schaart, zijn vrouw waste het haar in de wasbak en Aart knipte dat het een lieve lust was. Vooral in opknippen was hij een ster. Kapper Uitgeest, jaren actief, en sociaal ook bewogen. Eigenlijk waren dit geëmancipeerde mannen als je het met de huidige situatie op het eiland bekijkt. Ik ben ook met een geëmancipeerde man getrouwd. Ja, ik wist het niet totdat we in Schotland op vakantie waren en de föhn van mij niet in het stopcontact paste. Stom, nooit aan gedacht, ik trachtte met de blazer aan de wand iets te fatsoeneren, maar ik leek net op een verwilderde kat, ontzettend. Ik had gewoon een hand tekort. "Lukt het?'", vroeg manlief een beetje ongeduldig.

"Nee, dit wordt niks hier." Geschrokken stak hij z'n hoofd om de deur en begon te lachen dat hij me zag. "Ja lach jij maar." Ik kon wel huilen, weg goede indruk. "Wat is het probleem?", probeerde hij voorzichtig. Ik maakte het verschil in stroom duidelijk.

Een paar minuten later stond hij met de borstel elke lok te draaien onder de blazer. Mijn haar had nog nooit zo goed gezeten! Hij moest nat scheren… ook niet verkeerd. Soms moet je van de nood een deugd maken. Zo ook Philip Morgese, hij kwam alleen te staan met dochter Emma, leerde zichzelf en andere vaders het haarvlechten, ontwikkelde een systeem op het internet. Een vader in Veldhoven vertelde deze week op de radio dat hij met zijn dochter naar een workshop haren vlechten met zeven andere mannen, de vaardigheid ging leren. Ik moest een beetje lachen, maar eigenlijk is het mooi als je je vrouw, in zijn geval, vroeg op pad naar haar werk, kan vervangen en met plezier het haar van dochterlief voordat ze naar school gaat verzorgt. Een moment van aandacht voor elkaar, het zal de dochter haar leven lang heugen, dat haar vader haar vlecht in visgraatsteek maakte, een sieraad met haar meegedragen. Het is momenteel een facebook hit, filmpjes waarin je stap voor stap de trucjes leert, de mooiste creaties maakt.Dus ik zou zeggen tesselse mannen met kinderen met lang haar…….

Jozien