Maarten Brugge overhandigt de GoPro aan eigenaar Mark Basford.
Maarten Brugge overhandigt de GoPro aan eigenaar Mark Basford. Foto: Job Schepers

Engelse weerballon op Texel

In de krant van afgelopen dinsdag noemden we het al even kort, de weerballon die aanspoelde bij paal 28. Maar hoe zit het met de weerballon?

Mark Basford uit Engeland liet op 11 juli 2015 een weerballon op met daaraan een (GoPro) fotocamera. Twee weken later werd de ballon met camera gevonden op het strand van Texel bij Paal 28 door gasten die in Hotel De Waal verbleven. Omdat zij geen idee hadden wat ze gevonden hadden, gaven ze het aan Maarten Brugge (eigenaar van Hotel De Waal en strandjutter). Hij zou gaan uitzoeken welke beelden op de camera stonden. Dat bleek lastiger dan gedacht. Het bleef liggen totdat Maarten op 30 december in gesprek raakte met Rob Hammer. Rob wilde graag naar de foto's kijken om er een filmpje van te maken met als doel dat via Facebook de wereld in te sturen en zo de eigenaar te vinden.

Na een aantal uur zoeken had hij de exacte lanceerplaats gevonden. De lanceerplaats was vlakbij het dorpje Elsworth, ten noordwesten van Cambridge. Later werd bij het flink vergroten van de beelden ook nog een telefoonnummer ontdekt en kon direct contact worden gelegd. Maarten kreeg op 9 januari Mark Basford aan de telefoon die erg blij was dat zijn ruim16.000 foto's (van landniveau tot zo'n 35 km hoogte) terecht waren.

Afgelopen 16 januari kwam Mark al vanuit Engeland naar Hotel De Waal om zijn foto's op te halen. Het bleek dat de ballon op 11 juli op 500 meter uit de Engelse kust in zee was gestort, Mark kan dit volgen met een gps ontvanger. Hij had gedacht dat zijn foto's verloren waren en was dan ook blij verrast dat hij gebeld werd vanaf Texel. Een filmpje dat Brugge maakte van de foto's is te vinden op onze website.

De bijzonder vondst werd ook buiten de eilandgrenzen opgemerkt. Zo pakten onder meer de NOS, De Telegraaf, De Evangelische Omroep (EO) en Hart van Nederland het verhaal op. "Ook kreeg ik veel reacties op Facebook. Over aandacht niets te klagen. Heel leuk allemaal", vertelt Brugge.