De vertrekkende vrijwilligers en een aantal leidinggevenden bij de waterwagen van de brandweer.
De vertrekkende vrijwilligers en een aantal leidinggevenden bij de waterwagen van de brandweer. Foto: Jeroen van Hattum

"Gezicht in de deur, maar gewoon doorgaan"

"Ik ga een aantal mensen verlegen maken", zei waarnemend-burgemeester Rinske Kruisinga maandagavond met een kwinkslag in de brandweerkazerne in Den Burg.

Het waren geen loze woorden. De anders zo onverschrokken gezichten van een aantal brandweermensen maakten plaats voor trotse gezichten waarvan de blik soms verraadde dat de persoon in kwestie even niet wist waar hij moest kijken. Liefst zes vrijwilligers tegelijk kregen een koninklijke onderscheiding bij hun afscheid van de Texelse brandweer. Ze waren allemaal meer dan twintig jaar actief. Kruisinga pakte de gelegenheid om anekdotes naar voren te laten komen. Zo zat Theo Kemper (24 jaar brandweer) in 2012 bij een deur van de brandende J''elleboog toen daar opeens een hoop vuur ontstond, doordat er rookgassen tot ontbranding kwamen. De reactie van Kemper: 'het was best warm' en vervolgens ging hij door met waar hij mee bezig was. Piet Knol (29 jaar brandweer) en Piet Grisnich (30 jaar) werden geprezen voor de tijd die zij staken in de komst van de ladderwagen en de hoogwerker naar Texel. Knol was ook de grondlegger van de personeelsvereniging van de brandweer en de man achter een gezamenlijk kanoweekend in de Ardennen. Edoch, zoals Kruisinga verwoordde: 'Wat in de Ardennen gebeurde, bleef in de Ardennen.'

Limonade

Grisnich werd herinnerd aan een paar jaar geleden toen hij met de waterwagen naar Schoorl werd gestuurd om te assisteren bij een grote duinbrand. Hij meldde zich met de woorden dat hij 23.000 liter Texels drinkwater bij zich had en wilde weten wat hij nog kon. Het antwoord: doe er limonade bij en rijd een rondje. Bert Barhorst (30 jaar brandweer) was onder meer kledingbeheerder, nadat hij een aantal jaar geleden de nieuwe bluskleding, laarzen en helmen onder zijn hoede had genomen. Zijn vrouw zorgde er vervolgens voor dat de bevorderingen op de tenues van de brandweermensen werden genaaid. Kruisinga liet niet onvermeld dat Barhorst zich eraan kon storen als materiaal niet meteen op de juiste plek werd opgeborgen. Op een dag werd dat opgelost met een praktische instelling: al het materiaal kreeg stickers om aan te geven wat in welke wagen moest zitten. Bij Peter Wetsteen (23 jaar) kaartte de burgemeester de gedrevenheid van de brandweer aan om steeds professioneler te worden. "Je zorgde er mee voor dat jullie je ontwikkelden van een stelletje cowboys dat ooit aan de Reijer Keijserstraat zat tot een professionele brandweer. Je wilde altijd beter en dat was een wezenlijke bijdrage aan veranderingen." Chris Meijer (24 jaar) werd onvermijdelijk herinnerd aan een ontsnapte papegaai die hij uit een boom redde. De papegaai uitte zijn 'dankbaarheid' door Meijer stevig in de vingers te bijten. Meijer was volgens de waarnemend-burgemeester ook iemand die nooit verzuimde. Was de brandweerwagen al weg zonder hem, dan ging hij met eigen vervoer naar de brand. Tekenend was volgens Kruisinga hoe Meijer zich ooit vergiste tussen een draaideur en een gewone deur. "Zijn gezicht stond bijna afgedrukt in de deur, maar hij ging gewoon verder om hulp te verlenen."

Veel te danken

De burgemeester liet blijken dat de brandweer veel te danken heeft aan de groep die vertrok en dat ze veel uren in de brandweer staken om alles goed te laten verlopen. De brandweer heeft ook afscheid genomen van Petra Wuis, Santiago Gonzalez, Ronald van Bommel en Toon van Beek. De laatste is liefst 37 jaar actief geweest. Hij kreeg in 2009 al een koninklijke onderscheiding (samen met Huug Snoek, Theo Kuip en Eduard Bos) voor alle inspanningen om het PHH-gebouw gerealiseerd te krijgen. Ike Kortleven, teammanager Brandweerzorg Noord (Texel, Den Helder en Hollands Kroon) reikte de vertrekkende brandweermensen diverse oorkondes en onderscheidingen uit. Het thema regionalisering bleef de hele avond op de achtergrond. Bekend is dat de regionalisering (het samenvoegen van de korpsen in de regio tot één geheel) inmiddels voor diverse vrijwilligers aanleiding is geweest de brandweer voor gezien te houden. Kortleven liet weten dat er inmiddels nieuwe mensen in opleiding zijn om de Texelse brandweer aan te vullen. Maarten Brugge had namens de personeelsvereniging speciale T-shirts voor de vertrokken vrijwilligers bij zich. Het was een hint om ieder geval als oud-lid betrokken te blijven bij de brandweer.