Optreden van de Wild Foxes, begeleid door Daniel en Jochem van der Hoek en Illes Plompen.
Optreden van de Wild Foxes, begeleid door Daniel en Jochem van der Hoek en Illes Plompen. Foto: Gerard Timmerman

Klinkend profielwerkstuk op OSG

Hoe kunst mensen beïnvloedt, hoe brouw je bier en hoe sociaal zijn sociale media? Een greep uit de vele vragen die VWO- en HAVO-scholieren probeerden te beantwoorden aan de hand van hun profielwerkstuk. Dinsdagavond presenteerden ze de resultaten.

De spanning is op menig gezicht af te lezen, als dinsdagavond in OSG De Hogeberg de presentaties beginnen. Maanden hebben de scholieren vaak gewerkt aan hun profielwerkstukken. Een grote verscheidenheid aan projecten en onderzoeksvragen, waarvan een aantal in deze krant al de revue passeerden. De één heeft er ontzettend veel werk van gemaakt, anderen maken zich er met een Jantje van Leiden af. Bijzondere, leuke, maar ook alledaagse en praktische onderzoeksvragen. Zoals hoe je als amateur bier brouwt. Axel Eelman, Rutger Mast en Daniël Witte zijn er mee aan de slag gegaan voor hun posterpresentatie. Daniël geeft tekst en uitleg aan de hand van een serie foto's die ze hebben gemaakt van het brouwproces, dat een maand of tweeënhalf in beslag nam. Met uiteindelijk als resultaat een vaatje donker winterbier, met een procentje of 8,5 alcohol. Er mag worden geproefd en het smaakt waarachtig nog lekker ook. ''Het had nog iets pittigers gemogen'', vertelt één van de jongens.

Een stukje verder vertelt Fij Trap over hoe kunst mensen beïnvloedt. Ze weet pen en penseel goed te hanteren, de getoonde torso en andere werken zien er indrukwekkend uit. ''Mensen willen er graag een definitie achter zoeken'', vertelt ze over de betekenissen die kijkers in de bibliotheek er aan hebben gegeven. Ook veel reacties op Facebook, al bleven die wat meer op de vlakte. Haar eindconclusie: kunst beïnvloedt de mens wel degelijk, maar iedereen zoekt er iets anders achter.''

''Kan een ventilator ook stroom opwekken, in plaats van alleen maar gebruiken?'', was de vraag die Michiel Daalder zichzelf had gesteld. Hij had dat onderzocht aan de hand van een proefopstelling, waarbij inderdaad bleek dat met een miniatuurwindmolen elektriciteit kan worden opgewekt. Het maken van een app waarbij de gebruiker aan de hand van keuzes zelf het verloop van een verhaal kan bepalen, kostte Jip Louws meer moeite dan hij vooraf had ingeschat. Bij zijn presentatie had hij de app nog niet draaiende.

De samenwerking tussen Wiske Overmaat en Lima Fey heeft als resultaat een bijzondere presentatie over zwerfafval. De één heeft meer met biologie, de ander meer met kunst. Beiden komen terug in het overzicht. Voor hun onderzoek hebben ze zwerfafval verzameld op het strand van Ceres en een stuk Noordzeestrand. Omgerekend over Texel blijkt een enorme hoeveelheid rommel aan te spelen, waarvan snoeppapiertjes, pluis en touw bovenaan in de Top 10 staat. In de maag van een Noordse stormvogel blijkt 0,31 gram plastic te zitten. ''Omgerekend in de maag van een mens 31 gram'', wijst ze op een hoopje plastic van dat gewicht. Dat zwerfvuil ook een positieve kant heeft, tonen ze met de presentatie van afvalkunst. Het levert bijzondere en originele afbeeldingen en objecten op.

Daniel en Jochem van der Hoek en Illes Plompen, muzikanten in Goodbye Mosquito hadden voor hun profielwerkstuk een project voor bandcoaching opgezet. ''We merkten dat er weinig jonge bands zijn, maar wel veel muzikanten die graag muziek willen maken. Maar het lukt hen vaak niet een band samen te stellen'', vertelde het drietal. Ze hadden muzikanten bij elkaar gebracht, begeleid, sponsors, oefenruimte en andere zaken geregeld. Met als resultaat dat ''Wild Foxes'' en ''Bicycle Repair Men'', twee jonge bandjes, ter plekke optredens verzorgden. Tevens een gelikte presentatie van de drie, door de jury beloond met het hoogste aantal punten in hun categorie.

De ruimte ontbreekt hier om alle presentaties de revue de laten passeren, maar vermeldenswaardig is presentatie van de musical Het meisje met 't Glazen muiltje door Lise Drijver en Esmeé Pieters, gebaseerd op het sprookje van Assepoester, goed voor een eerste prijs. Hij wordt opgevoerd in het Eierlandsche Huis op zaterdag 20 en zondag 21 februari.