Willeke Heersink en Nicolette van  Kooten van de praktijk ''Voeten op Texel''.
Willeke Heersink en Nicolette van Kooten van de praktijk ''Voeten op Texel''. Foto: Gerard Timmerman

''Voeten op Texel'', praktijk voor podotherapie en pedicure

Pijnlijke voeten, vermoeide benen of zere enkels? Voeten op Texel, praktijk voor podotherapie, pedicure en zooltherapie, biedt uitkomst. Nicollette van Kooten heeft per 1 januari versterking gekregen van pedicure en podotherapie-assistente Willeke Heersink.

Nicolette startte in 2006 de pedicure-praktijk Voeten op Texel aan de Zanddijk in Eierland. Voor de verzorging van voeten, zoals het knippen van nagels, verwijderen van eelt, behandelen van likdoorns, wratjes, blaren, een droge voethuid en andere klachten. In 2010 volbracht Nicolette de opleiding tot podotherapeut. Ze behandelt sindsdien ook klachten aan voeten of het looppatroon. ''Klachten in knieën, heupen, rug of nek kunnen voortkomen uit afwijkingen in de voeten.'' Al zes jaar combineert ze haar praktijk op Texel met het werk in de voetpoli in het Gemini Ziekenhuis en sinds twee jaar in de diabetes voetpoli van het AMC in Amsterdam. ''Ik werk twee dagen per week aan de overkant en drie dagen op Texel. Ik kreeg het gewoon te druk. Nu Willeke er bij is gekomen werkt zij in de praktijk op de twee dagen dat ik in Den Helder en Amsterdam ben. De overige dagen werkt Willeke ambulant en gaat zij als pedicure bij de mensen op huisbezoek. Elke klacht aan de voeten of vanuit de voeten behandelen we.'' Willeke is niet onbekend met de praktijk. Afkomstig uit Varsseveld in de Achterhoek studeerde ze podotherapie. ''Nicolette zocht een stagiaire, zo ben ik hier terecht gekomen. Als pedicure verzorg ik de voeten van mensen. Ik knip nagels, verwijder eelt, behandel likdoorns, ingegroeide teennagels, etc. Maar als ik onder een eeltplek een wond tegenkom die behandeling door een podotherapeut nodig heeft, dan meld ik dat aan Nicolette.'' Nicolette: ''Willeke is een verlengstuk van mijn ogen en oren. We zijn goed op elkaar ingespeeld, werken al ruim een jaar samen en de lijnen zijn kort. Bovendien heeft Willeke tijdens haar studie veel kennis over podotherapie opgedaan.''

Met podotherapie kunnen uiteenlopende klachten worden behandeld. Doel van de behandeling kan variëren van het verminderen van klachten tot het opheffen van klachten van stoornissen in het bewegingsapparaat en het behandelen van huid en nagels van de voeten.

Welke klachten behandelt een podotherapeut? ''Specifieke voetproblemen bij kinderen, afwijkingen van de stand van tenen en/of nagels, overbelasting, vermoeidheidsklachten van het bewegingsstelsel en de voeten, sportblessures, klachten aan het steun- en bewegingsapparaat zoals knie, heup en rugklachten, klachten bij diabetes-mellitus (suikerziekte) en reuma, ulcera (wonden) bij mensen met diabetes-mellitus en ingegroeide nagels.''

Soms bieden gewone schoenen niet de juiste steun. Podotherapeutische zolen kunnen worden toegepast wanneer de stand en de functie van de voeten gecorrigeerd of ondersteund moeten worden. Nicolette maakt speciale zolen voor in de schoenen. Deze zolen worden zorgvuldig aangemeten, op maat gemaakt en kunnen in bijna alle confectie-schoenen gedragen worden.

Voeten op Texel, Zanddijk 8, 1795 KC, De Cocksdorp. Tel. 0222-311203. Meer info op www.voetenoptexel.nl.