De veelbesproken lampjes op het wegdek.
De veelbesproken lampjes op het wegdek. Foto: Jeroen van Hattum

Imtech betreurt opstartprobleem

De nieuwe openbare verlichting blijft de gemoederen bezighouden. De redactie wordt er over gebeld, het is een populair onderwerp op sociale media en inmiddels een terugkerend item in ''Wat ik zeggen wou''.

Zoals afgelopen vrijdag de ingezonden brief van Marcel Wernand. Namens het uitvoeringsteam van Imtech stuurde Mirjam van Strij de Regt bijstaande reactie aan de verontruste Texelaar.

''Graag reageer ik kort op uw ingezonden brief in de laatste Texelse Courant. Als uitvoeringsteam van Imtech zijn we verantwoordelijk voor de installatie van de nieuwe openbare verlichting. Daaronder valt het verzamelen van meldingen en klachten over die nieuwe installatie. Ongevraagd maak ik van de gelegenheid gebruik om u informatie te geven over het project Slim Verlicht. In 2012 heeft de gemeenteraad uitgangspunten voor de nieuwe openbare verlichting vastgesteld. (…) Aan de besluitvorming is vier jaar onderzoek en gedachtevorming voorafgegaan, uiteraard onder het kritisch oog van de gemeenteraad. Imtech heeft het afgelopen jaar besteed aan het verlichtingsontwerp en is aan het einde van het jaar begonnen met de uitvoering. Interessant is wellicht om te vermelden dat met de nieuwe installatie een energiereductie van 65 procent wordt gerealiseerd.

Dit doet niets af aan de uiterst hinderlijke technische opstartproblemen waar wij als Imtech enkele dorpen mee hebben geconfronteerd de afgelopen weken. Wij hebben hiervoor veel bewoners persoonlijk onze excuses aangeboden en we hebben een brief in de TC gepubliceerd. Wij hebben het probleem grotendeels onder controle. Er zal echter bij elke vervanging sprake zijn van een overgangsperiode. Weest u erop voorbereid dat wanneer uw straat met LED wordt verlicht, er enige tijd overheen gaat voordat elk armatuur alle data heeft ontvangen t.b.v. van juiste schema. Lichtpunten zullen aanvankelijk te fel branden en tussen 01.00-05.00 uur blijven branden. Wij zijn ons ervan bewust dat dit niet helpt om de acceptatie van het nieuwe systeem te vergroten. Deze situatie valt ons inziens echter te prefereren boven de instabiele situatie waar met name Oosterend, Den Hoorn, De Cocksdorp en Oudeschild hinder van hebben ondervonden.''