De opvallende terrasschermen in De Koog.
De opvallende terrasschermen in De Koog.

Gemeente gaat handhaven

Verbazing bij veel Kogers toen ze de bebouwing zagen bij restaurant Los Amigos in de Dorpsstraat van De Koog. De nieuwe terrasafscheiding is in ieder geval opmerkelijk te noemen. Of het blijft staan is maar de vraag. Er is namelijk geen vergunning aangevraagd, waar dit wel had gemoeten.

Volgens de exploitatievergunning openbare inrichting mag het restaurant aan de voorzijde een terras hebben van 14,5 vierkante meter. Er is echter geen toestemming gegeven voor schermen of een afsluiting. De gemeente start nu een handhavingstraject waarbij de ondernemer nog wel de kans krijgt een vergunning aan te vragen. De gemeente zal dan beoordelen of de eigenaar alsnog toestemming krijgt. Is dit niet het geval, dan zal de terrasomheining weer verwijderd moeten worden. Het zullen spannende tijden worden voor Los Amigos wanneer je er vergelijkbare zaken bij pakt. Zo moest café Mans is Den Burg in 2014 de zelf opgeleukte windschermen verwijderen.

De nieuwe terrasbebouwing, ongetwijfeld met de beste bedoelingen geplaatst, staat in schril contrast met één van de weinige authentieke stukjes De Koog; het huisje van Bep Mosk en de kerk. Ook binnen de plannen van Planet Texel lijkt geen ruimte voor dit soort terrassen. Hier moet bij gezegd worden dat deze plannen nog niet vastgelegd zijn. Volgende maand vindt er een vergadering plaats waar duidelijke stappen gezet moeten worden aangaande de invulling van "Werken aan De Koog". De exacte datum hiervoor is nog niet bekend.