"Texel kan sterk staan in discussie over bestuurlijke veranderingen"

Texel is in staat zijn eigen broek op te houden. Als het eiland ook zijn weg weet te vinden in de diverse samenwerkingsverbanden aan de overkant, dan staat het eiland sterk in discussies over bestuurlijke verandering.

Dat betoogde waarnemend-burgemeester Rinske Kruisinga tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Kruisinga haakte daarmee aan bij geluiden die momenteel aan de overkant klinken om de Noordkopgemeenten (Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel) te laten fuseren tot één gemeente.

Ze onthield zich van discussies over gewenste groottes voor gemeenten, maar stelde dat Texel er als zelfstandige gemeente niet verkeerd voor staat. De financiële positie van Texel is sterk en Texel is ondanks de versnippering in de politiek (negen partijen, verdeeld over vijftien raadszetels) nog steeds in staat om besluiten te nemen en colleges te vormen. "Texel had ook een recordaantal van 63 sollicitanten voor het burgemeesterschap. Uit die kritische massa heeft Texel kunnen kiezen. Als dat zo blijft en Texel zijn weg vindt in alle samenwerkingen met gemeenten aan de overkant om prestaties te leveren, dan staat Texel sterk in welke discussie over bestuurlijke veranderingen dan ook." De vier Noordkopgemeenten werken al op diverse manieren samen. Tijdens gezamenlijke bijeenkomsten vorig jaar vielen de woorden 'fusie' en 'herindeling' ook al wel eens. Texelse raadsleden lieten daarbij weten dat Texel echter hecht aan de zelfstandigheid. Volgens Kruisinga bleek ook uit de wijze waarop de vluchtelingen in Ons Genoegen werden opgevangen dat Texel een sterk eiland is.

Het was de eerste en ook meteen de laatste nieuwjaarstoespraak van Kruisinga die half oktober aantrad als waarnemend burgemeester van Texel. Dat is ze nog anderhalve week. Donderdag 21 januari wordt Michiel Uitdehaag geïnstalleerd als nieuwe burgemeester.