Bouwen kust niet ten koste van veiligheid

''Voor ons geldt dat aan de waterveiligheid moet blijven worden voldaan.'' Zo reageert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) op de nieuwe Beleidslijn Kust, dat meer ruimte biedt voor nieuwe initiatieven in zee, op het strand en in de duinen.

Het besluit van de ministerraad heeft veel stof doen opwaaien. De website van de Rijksoverheid meldt daarover: ''In kustgebieden buiten de bebouwde kom was er tot op heden sprake van een verbod op bouwen. Dit verbod komt te vervallen. Van een 'nee' gaan we naar een 'nee, tenzij'', meldt de overheid. Met daaraan gekoppeld de opmerking dat zowel het Rijk als provincies en gemeenten voorwaarden blijven stellen aan het bouwen in het kustgebied. In dat rijtje van bestuurslagen ontbreekt het hoogheemraadschap. Een belangrijke speler, want HHNK beheert in Noord-Holland de kust boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel. Met inbegrip van de buitendijken en een deel van de Afsluitdijk. Het hoogheemraadschap hanteert een duidelijk terughoudend beleid als het gaat om bebouwing langs de kust. ''Als een verzoek komt voor een bouwwerk, dan kijken wij of dat ten koste gaat van de waterveiligheid. Is dat het geval, dan werken we niet mee. Dat is de rol die we van oudsher hebben'', vertelt een woordvoerder. ''Aanvragen worden per geval bekeken. Het is dus niet zo dat we nu ja of nee over bepaalde gevallen kunnen zeggen.'' Spraakmakend was destijds het besluit om de teruggekeerde ''witte punt'' niet permanent toe te staan op de dijk bij Oudeschild.

Het hoogheemraadschap biedt overigens wel enige ruimte. Zo worden bij Julianadorp bijvoorbeeld strandhuizen van Landal Greenparks toegestaan. Deze staan hier overigens niet jaarrond. Ook op Texel steekt de discussie over slaaphuisjes op het strand bij tijd en wijle de kop op. Er is namelijk vraag naar en ondernemers zijn ook bereid er in te investeren. Hier is niet het hoogheemraadschap de belemmerende factor, maar is een meerderheid in de gemeenteraad die zich tegen slapen op het strand heeft uitgesproken.


Tolken

De tolken, onder wie diverse Texelaars, die tijdens de crisisnoodopvang in sporthal Ons Genoegen in Den Burg actief waren, hebben veel werk verzet. Dat benadrukte waarnemend-burgemeester Rinske Kruisinga tijdens een terugblik op de vluchtelingenopvang op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. De tolken, van wie sommigen zelf als vluchteling naar Nederland kwamen, waren voortdurend aanwezig om gesprekken te vertalen voor vluchtelingen die geen Engels spraken. De tolken konden ook luisteren naar de persoonlijke verhalen van de 119 vluchtelingen en kregen daardoor veel mee van wat zij allemaal in eigen land en tijdens het vluchten hadden meegemaakt. De burgemeester sprak waarderende woorden voor de wijze waarop Texel zich inzette om de vluchtelingen een paar aangename dagen op het eiland te bezorgen. "De flexibiliteit en bereidheid van de vrijwilligers was groot."