Maïsstruunhof mag niet gedoogd

Arie Lap krijgt definitief geen toestemming voor zijn maïsstruunhof bij Den Hoorn. Het college heeft de gedoogbeschikking die hiervoor eerder was afgegeven op terechte gronden ingetrokken. Tot die conclusie komt de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De gemeente gaf in juni 2013 een gedoogbeschikking af voor de aanleg en exploitatie van een maïsstruunhof op het perceel tussen Klif en het Lagewegje. Gebruik dat in principe strijdig is met de bestemming, omdat op het betreffende perceel op de plankaart staat als ''gebied van landschappelijke, cultuurhistorische en landschappelijke waarde met agrarisch gebruik''. Maar strijdig gebruik kan worden gedoogd in situaties van overgang of overmacht. Dan dient het gedogen wel beperkt te zijn in omvang en tijd en er dient een ''zorgvuldige en kenbare belangenafweging plaats te vinden''. Tegen het besluit werd bezwaar aangetekend door André Smit, ''10 voor Texel'' en Landschapszorg Texel. Hierop besloot het college de gedoogbeschikking in te trekken. Lap tekende bezwaar aan tegen het weigeren van de gedoogbeschikking. Maar in juni 2014 constateerde de rechtbank Noord-Holland al dat wat betreft het maïsstruunhof geen sprake is van een situatie van overmacht of overgang. Waarmee de rechter in feite het eerste besluit van het college om het maïsdooldhof te gedogen als onjuist bestempeld. Lap voerde in zijn verweer echter aan dat het weigeren van de gedoogbeschikking strijdig is met het gelijkheidsbeginsel. Vlakbij wordt namelijk regelmatig boerengolf gespeeld, zonder dat daarvoor een vergunning is verleend. Maar de gemeente was daar niet tegen opgetreden. Maar volgens de Raad van State gaat het gelijkheidsbeginsel niet op. De gemeente heeft geen gedoogbeschikking afgegeven voor boerengolf, die dus ook niet is ingetrokken. ''Alleen al daarom kan het boerengolf naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet als gelijk geval worden aangemerkt.'' De rechter oordeelt daarom dat de gemeente mocht besluiten om een aanvraag voor een gedoogbeschikking voor het maïsstruunhof af te wijzen. Ander argument van Lap, namelijk dat het bestemmingplan Den Hoorn beschermd dorpsgezicht geactualiseerd moet worden en dus sprake is van een overgangssituatie, snijdt volgens de RvS ook geen hout. Het college heeft namelijk nog geen definitief standpunt ingenomen over de toekomstige gebruiksmogelijkheden van het perceel.

Met de uitspraak van de RvS komt een eind aan een jarenlange periode van gesteggel over het maïsstruunhof van Arie Lap, waarbij onder meer al een dwangsom opgelegd werd en waarbij Lap zijn mobiele ontvangsthokje (dat als bouwwerk werd gezien) moest verwijderen.