Het bestuur van 't Nieuwe Schotje met één van de deelnemers aan de sjoelbak.
Het bestuur van 't Nieuwe Schotje met één van de deelnemers aan de sjoelbak. Foto: Job Schepers

Sjoelen weer hip in 't Cafeetje in Oosterend

Ruim honderd mensen kwamen zaterdag naar de Foute Sjoelavond van sjoelclub 't Nieuwe Schotje die gehouden werd in de thuishaven 't Cafeetje. Maar waar komt het succes van eilands jongste vereniging vandaan? We spraken erover met het bestuur.

"Het is 2014 ontstaan. We werden na de Playbackshow in Oudeschild om 0.00 uur uit 't Skiltje gegooid en wilden nog niet naar huis. We eindigden met sjoelen in 't Cafeetje. We hadden de dikste lol en vanaf dat moment zijn we het vaker gaan organiseren. Er komen steeds meer mensen op af", vertelt voorzitter (al weet niemand waarom hij dat is) Marco Zoetelief. Met het oubollige karakter van sjoelen heeft 't Nieuwe Schotje op creatieve wijze afgerekend. Sommige sjoelbakken hebben obstakels, andere worden verlicht en er zijn de meest verrassende prijzen te winnen.

Wat te denken van een minicruise met de TESO met maaltijd in Den Helder, een avontuurlijke reis met de Texelhopper, vijftig slippies, de ramen gewassen, powerkiten met tien personen en een ticket voor de foute avond van Q-music. Maar niet alleen de prijzen en de gepimpte sjoelbakken liggen aan de basis van het succes. Het bestuur probeert ook steeds wat nieuws te verzinnen en dat scoort. Zaterdag lijkt het wel Oude Sunderklaas in het overvolle Cafeetje. Iedereen is verkleed. Dat de focus niet op het sjoelen ligt, blijkt wel zodra Zoetelief het officiële startsignaal heeft gegeven. De bezoekers blijven rustig staan keuvelen op dansvloer en maken nog geen aanstalten te beginnen. Uiteindelijk weet iedereen toch de bakken te vinden en het plezier is groot. Het was de drukste avond tot nu toe. "Al was het van de zomer ook erg druk. Toen hadden we een Sjoelspeurtocht. De bakken in de kar en steeds naar een andere locatie. We hadden muziek in de wagen en er waren zo'n zestig mensen. Het was niet alleen leuk, maar ook educatief. Op de bedrijven kregen we ook een stuk informatie over het bedrijf, zoals bij bijvoorbeeld Marcel Witte", vertelt Zoetelief.

DE NAAM

De naam van de vereniging ontstaat op de eerste avond. De antieke wedstrijdbak die op de kop is getikt, blijkt niet bestand tegen de sjoeltechnieken van de leden. Gelukkig weet Ruud Daalder hem die avond te repareren. Later maakt hij een kunststof schotje dat wel tegen het grove geweld van de gespierde sjoelers kan. De sjoelavonden zullen iedere twee maanden gehouden worden. Iedereen is daarbij welkom. "Het is nodig dat je iedere keer weer wat nieuws verzint, anders komen er uiteindelijk minder mensen", vertelt Annemieke Ran van de vereniging die verder bestaat uit Eelco Bakker, Sebas van Liere, Richard Witte, Jan van der Star, Bart Witte en Jacob Mechielsen en Wouter Kuipers. Laatstgenoemde wil stoppen als mede-organisator, maar daar is de rest het niet mee eens. "Hij weet te veel", stelt Zoetelief. Het is een mooi voorbeeld van het hoge ouwehoer-gehalte in het bestuur. Sjoelen heeft een nieuw elan gekregen in Oosterend. "Het brengt een hoop extra gezelligheid. Ik ben hartstikke blij met ze", stelt kroegeigenaar Marijn de Wolf.

Wie ook een keer mee wil sjoelen doet er verstandig aan de Facebookpagina van de sjoelclub in de gaten te houden. "Als Sebas de datum er tenminste op zet", lacht de voorzitter.