Achter de schermen

De Droomerie

Zo, de nieuwjaarsborrels zijn weer achter de kiezen, de handen geschud en de beste wensen voor het komende jaar uitgedeeld. Tijd om verder te kijken, onze dromen. Hoe zit het daarmee? Dromen? Ja, ''Inspiratie om te durven dromen'' was toch het thema van de toespraken van visionaire wetenschappers. Grote, onmogelijk geachte dingen beginnen vaak met een droom. Zou TESO er zonder de droom van Dokter Wagemaker over een eigen veerdienst voor Texel zijn gekomen? Zou Dorian zonder zijn droom over Olympisch goud ooit zover zijn gekomen? Waarschijnlijk niet. Wat is uw droom? Wat is mijn droom? Ik ben nooit zo'n dromer geweest. Over een baan als hoofdredacteur van deze krant heb ik bijvoorbeeld nooit gedroomd, dat is me overkomen. Wel een droombaan en ik hoop voor u geen nachtmerrie.

Laten we dromen niet verwarren met visie. Theo Hoogerheide was een man met visie. Als TESO-directeur voorzag hij bijvoorbeeld de noodzaak van een dubbeldekker en joeg met het handelen naar die visie bijna het hele eiland tegen zich in het harnas. Het zal allemaal wel in dat boek komen dat momenteel over hem wordt geschreven. Visionair waren ook de ondernemers die in de jaren zeventig met het plan kwamen om toeristische verblijfsaccommodatie te concentreren. Een beleid dat straks mogelijk wordt losgelaten en zo wisselen we de ene visie tegen de andere in. Overigens zijn niet alle ontwikkelaars en beleidsmakers visionair, het grootste bewijs van het tegendeel staat al een tijdje leeg en heet ironisch genoeg De Toekomst.

Nee, dan dromen. Die kunnen werkelijkheid worden. Fantastisch, behalve als de droom van de één de nachtmerrie van de ander is. Denk aan de grote vakantievilla op 't Hoogelandt. De buurt ligt er wakker van, klimt in de pen en tekent bezwaar aan. Te laat, vermoed ik, het is een gelopen koers. Dromen die uitkomen zijn dus niet zonder risico. Misschien moeten we onze dromen eerst toetsen aan de Texelse kernwaarden en de Texel Principes. Voldoen ze daaraan, laat je droom gerust uitkomen. Zie je het al voor je aan het loket bij de gemeente? ''Dit is mijn droom, zegt u het maar.'' Tegen de tijd dat de procedure is doorlopen, droom je alweer ergens anders over.

Het kan veel simpeler: heeft u een droom, kijk dan eerst goed om u heen of uw droom de nachtmerrie van een ander kan zijn. Is dat het geval, treed dan in overleg. Het voorkomt burenruzie en tijdrovende en kostbare procedures. Hulp nodig? Meld u voor advies bij bureau Droom versus Nachtmerrie, oftewel: De Droomerie.

Gerard Timmerman