Wouter Beens uit Oosterend speelt, gadegeslagen door diverse Texelaars, zijn partij.
Wouter Beens uit Oosterend speelt, gadegeslagen door diverse Texelaars, zijn partij. Foto: Jeroen van Hattum

Darttoernooi op Krim feest voor deelnemer

Volle bak afgelopen weekend in 't Paviljoen op vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp. Daar deden meer dan vierhonderd darters mee aan de Texel Darts Trophy die voor de achtste keer werd gehouden.

Het toernooi was opnieuw een prooi voor de Belgische darter Kim Huybrechts. Hij prolongeerde zaterdag zijn titel in het Single Toernooi voor de heren. Vrijdag won hij samen met gelegenheidspartner Jo-Ann Lijnsvelt al het Mix Dart Toernooi waarbij de 305 deelnemers blind aan elkaar werden gekoppeld. De Belg, die speelt in de PDC (Professionele Darts Corporation (PDC), won het Mixed Toernooi vorig jaar eveneens. Huybrechts leek zondag ook hard op weg de titel van het Koppel Toernooi naar zich toe trekken, maar verloor samen met zijn partner in de finale. De PDC waarvoor hij uitkomt is de organisatie waar ook darters als Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zijn aangesloten. De laatste twee zijn ook meermalen op de Texel Darts Trophy geweest.

Het toernooi kende diverse Texelse deelnemers onder wie Marc Prins, Wouter Beens, Marcel Verhagen, Ronald Timmer, Roy Prins, Piet Grisnich, Simon Koorn, Jeroen Schouwstra, Mark Weeremans, Matthijs Legierse, Mels Daalder, Mark 'Potter' Oosterhuis, Yvette Flier, Mariska Wesdorp, Inge Jansen en oud-Texelaar Berry Ortse. Oosterhuis kwam in het Single Toernooi tot in de kwartfinale, waarin hij met 2-3 verloor van Co Stompé. Yvanca van Welt won het Single Toernooi voor vrouwen. Ook zij prolongeerde hiermee haar titel. Van Welt speelde in de finale tegen tegen clubgenote Marjolein Eijben. Yvette Flier en Mariska Wesdorp wisten beiden tot de laatste 32 te komen.

Javanico Jansen won bij de junioren en volgde daarmee Jaimy van Bavel op als titelhouder. Roy Prins speelde in de kwartfinale tegen Jansen, maar moest het met 3-0 afleggen tegen de latere winnaar. Het Single Toernooi telde bij de mannen , tegen Ruben Mesters (opvolger Jaimy van Bavel). Roy Prins verloor in kwartfinale met 3-0 van de latere winnaar. Het Single Toernooi telde bij de mannen liefst 369 deelnemers, 69 bij de vrouwen en 11 bij de junioren. Dat zijn volgens Gerry Walters van de organisatie nieuwe recordaantallen voor de Texel Darts Trophy. Onder de bekende darters zaten dit jaar onder andere Co Stompé, Kim Huybrechts. Dirk van Duijvenbode en Niels de Ruiter. De laatste speelde ooit als darter op de Embassy in Engeland en is sinds een paar jaar toernooidirecteur van de Nederlandse Darts Bond. Hij was op Texel om gewoon een aantal partijtjes te kunnen darten. Dartfreakz.nl, een onafhankelijke website met dartnieuws in Nederland en België, noemde het opmerkelijk dat de Texel Darts Trophy drie maanden geleden zonder al teveel ruchtbaarheid al was volgeboekt. "Dat geeft aan hoe populair dit toernooi in de afgelopen jaren is geworden."

De Texel Darts Trophy werd in november 2008 voor het eerst gehouden. Sinds 2010 is het toernooi jaarlijks in het tweede weekend van januari. Het toernooi kent inmiddels een grote groep darters die er elk jaar weer zijn en er met elkaar altijd een leuk weekend van maken. Veel darters nemen de familie mee en vrijwel iedereen verblijft voor het toernooi een paar dagen op het park.