Johan Ran nam even de plek over van dirigente Wendy Prins.
Johan Ran nam even de plek over van dirigente Wendy Prins. Foto: Jeroen van Hattum

KTF start jubileumjaar

Het Koninklijk Texels Fanfarecorps is het jubileumjaar zaterdagmiddag begonnen met een geslaagd nieuwjaarsconcert in de Burghtkerk aan de Binnenburg in Den Burg. KTF viert dit jaar het 125-jarige bestaan.

Een bijzondere rol was weggelegd voor Johan Ran uit De Cocksdorp. Hij had de jubilerende muziekvereniging een arrangement van de mars 'Under the double eagle' van Josef Franz Wagner cadeau gedaan en dat ging zaterdagmiddag niet ongemerkt voorbij. Ran werd naar voren geroepen en mocht de plek van dirigente Wendy Prins innemen om 'Under the double eagle' te dirigeren. Marco van Sambeek, die de muziekstukken aan elkaar praatte, merkte na afloop op dat er bij KTF diverse mensen zijn voor wie een mars bij een concert niet mag ontbreken. Zij hadden met de mars van Wagner gekregen wat ze graag wilden hebben. "Josef Franz Wagner werd vroeger ook wel de marsenkoning van Oostenrijk genoemd."

Het nieuwjaarsconcert was gevarieerd van aard. KTF begon met de Radetzkymars, wat even verbazing wekte, omdat dat meer een muziekstuk voor het einde van concerten is. Het was echter bewust. Van Sambeek vertelde na de uitvoering dat het bij het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in Wenen gebruikelijk is dat het publiek meeklapt bij de Radetzkymars om de maat aan te geven. Hij vroeg het publiek die wetenschap even in gedachten vast te houden. Daarna volgden onder meer 'Adornia' van componist Jacob de Haan, 'I will follow him' uit de musical Sister Act en 'Stop the cavalry' van Jona Lewie. "Dat was aanvankelijk een protestsong tegen de oorlog, maar door een zinnetje over kerstmis werd het een kerstsong." De muziek kwam soms wat bombastisch en vol over, omdat het geluid weerkaatste tegen de muren van de kerk. Dat had echter ook zijn voordelen zoals bijvoorbeeld bij 'Music for a Solemnity', het muzikale eerbetoon van Jan de Haan aan de befaamde componist John Williams die voor veel bekende films (waaronder Star Wars) de muziek componeerde. De filmische muziek kwam door de weerkaatsing tegen de kerkmuren stevig binnen.

KTF leek het nieuwjaarsconcert af te sluiten met 'Feliz Navidad' van José Feliciano, maar oplettende toeschouwers hadden de woorden van Van Sambeek onthouden. En inderdaad: de Radetzkymars kwam nog een keer voorbij, nu met de bedoeling dat er werd meegeklapt. Het optreden werd goed bezocht; de kerk zat nagenoeg vol. Bezoekers kregen bij binnenkomst allemaal een glaasje champagne aangeboden. Bestuurslid Arie Maat had na afloop een bloemetje voor Inger de Vries die jarenlang bij KTF actief was. Zij woont alweer een tijdje aan de overkant, maar speelde zaterdag mee als gastmuzikante. Op 7 september is het precies 125 jaar geleden dat het fanfare werd opgericht. Toen als fanfarecorps en begin 1953 mocht de muziekvereniging het predikaat 'Koninklijk' aan de naam toevoegen. De fanfare, de oudste van Texel, was dat jaar gepromoveerd naar de ere-afdeling van de West-Friese bond. De volgende activiteit in het kader van het 125-jarig bestaan is het voorjaarsconcert dat KTF op zaterdag 9 april verzorgt.