De boei die Sytske Dijksen vrijdagochtend bij Paal 8 vond.
De boei die Sytske Dijksen vrijdagochtend bij Paal 8 vond. Foto: Sytske Dijksen

Meetboei spoelt aan bij Paal 8

Sytske Dijksen heeft vrijdagochtend op het strand bij Paal 8 een boei gevonden waarmee de hoogte en richtingen van golven gemeten worden. Het was een zogeheten 'Directional Waverider' van het bedrijf Datawell uit Haarlem.

Volgens een woordvoerder lag de boei voor een proef bij IJmuiden op zee. "Hij is vermoedelijk donderdag losgeslagen of door een schip overvaren waardoor hij op drift is geraakt." Dijksen wist dat de boei van Datawell was, omdat de naam van het bedrijf en het telefoonnummer op de apparatuur stond. De woordvoerder van het bedrijf uit Haarlem was blij dat de apparatuur op Texel is aangespoeld. "Soms drijven zulke boeien ook om de Waddeneilanden heen en dan spoelen ze in Duitsland of Denemarken aan."

Contact met de apparatuur was verloren gegaan; het bereik tussen de antenne en de zender, die in Haarlem staat, is maximaal vijftig kilometer. Volgens de woordvoerder werd er nieuwe technologie getest, de boei lag al even op zee. De strandvonderij heeft zich inmiddels over de Directional Waverider ontfermd. "We gaan binnenkort naar Texel om hem weer op te halen."