Rijk maakt weg vrij voor bouw permanente strandpaviljoens

Het verbod op nieuwe bebouwing in het kustgebied komt te vervallen. Daartoe heeft de ministerraad besloten. Het gaat om het geheel van zee, strand, zeedijken, dammen en het duingebied.

Als de veiligheid van de waterkering niet in het geding is en er geen belemmeringen ontstaan voor het onderhoud van de kust, komt er meer ruimte voor (bouw)activiteiten. De maatregel betekent onder meer dat strandpaviljoens het hele jaar kunnen blijven staan, mits het verstuiven van zand op het strand en in de duinen niet wordt gehinderd. Nu nog worden veel strandtenten in het najaar afgebroken en in het voorjaar opgebouwd. Daarnaast worden achter de duinen die als waterkering dienen, geen eisen meer gesteld vanuit waterveiligheid. Ook daar is dus meer bebouwing mogelijk. Door meer ruimte te bieden aan initiatieven in het kustgebied wil het Rijk een veilige, aantrekkelijke en economisch sterke kust realiseren. Het kabinet streeft ook naar decentralisatie van de ruimtelijke ordening. Provincies en gemeenten gaan over de ruimtelijke kwaliteit. Het Rijk stelt wel voorwaarden over waterveiligheid waarmee in de bestemmingsplannen rekening moeten worden gehouden.

''Een waanzinnig besluit, want het kabinet geeft daarmee de projectontwikkelaars de mogelijkheid om onze kust vol te bouwen,cq. te verpesten'', vindt Texel2010. ''Als wij niet voorzichtig zijn, zal dit óók consequenties kunnen hebben voor onze prachtige kust. Deze projectontwikkelaars hebben uiteraard geen enkele affiniteit met ons prachtig Waddeneiland en hebben slechts één doel, nl. geld verdienen. Onze kust moet keihard worden dichtgespijkerd voor deze mogelijk kwalijke ontwikkelingen.'' In 2014 was er op Texel discussie over de bouw van permanente woningen in de duinen, in dit geval op camping Koogerstrand. Het huidige bestemmingsplan staat dat niet toe. Economische argumenten waren voor de raad geen reden het beleid te veranderen.