Bouke Weber (links) draagt het voorzitterschap over aan Gerard van Veen.
Bouke Weber (links) draagt het voorzitterschap over aan Gerard van Veen. Foto: Gerard Timmerman

Wisseling van de wacht bij TOP

Wisseling van de wacht bij het Texels Ondernemers Platform, waar Gerard van Veen de voorzittershamer heeft overgenomen van Bouke Weber.

TOP hanteert al enige jaren het systeem van roulerend voorzitterschap, alle bestuursleden komen een keer aan de beurt. Van Veen, geboren en getogen op het eiland, is sinds 1993 werkzaam bij Vakantieburo Kobeko. Al jaren lid van TVO en TVL en na de fusie van TOP. Al ruim twintig jaar actief als bestuurslid op Texel, eerst bij TVL en nu bij TOP. Namens TOP zit hij in de Raad van Toezicht van de VVV. Bij zijn aantreden constateerde Van Veen dat het goed gaat met TOP en dat het veel ondernemers voor de wind was gegaan. ''Dat is goed, maar ook een beetje verontrustend. Want vooruitgang begint met ontevredenheid! Dus, ook al mag u niet klagen, van TOP mag dat best'', nodigde hij de leden (bijna 900) uit, te laten horen wat er beter kan. ''Op Texel en binnen de vereniging.'' Van Veen zei ook dat TOP graag een paar vrouwen in het bestuur wil hebben. Maar er waren dit jaar bij de bestuursverkiezingen helaas geen dames die sectievoorzitter wilden worden.''

Niet alleen vrouwen in het bestuur, niet alleen mannen, vooral ook jonge mensen. ''Er mag best naar jonge mensen geluisterd worden'', zei Ricardo de Graaf vorig jaar. Ledenmanager Michel Gregoire: ''En dat is ook zo! TOP heeft oog en oor voor alle ondernemersgeluiden, dus ook voor die van jonge ondernemers'', riep hij jonge ondernemers op mee te besturen. ''Leer en ervaar wat het is om die maatschappelijke verantwoording te nemen.

Gregoire kondigde aan dat TOP dit jaar een economisch programma gaat maken met maatregelen om de Texelse economie te versterken. ''We trekken samen op met de gemeente als het gaat om het maken van beleid en we zorgen ervoor dat we de agenda's zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. Tegelijkertijd denken we met een programma van maatregelen om onze economie te verbeteren, nog een stap verder te zetten. Aan de hand van zo'n programma kunnen we nog beter laten zien hoe we kunnen groeien (met z'n allen) en wat we daarbij nodig hebben.'' TOP ijvert onder meer voor een goed ruimtelijk beleid en een goede detailhandelsstructuur op Texel.