Nieuwe beplanting aan de Bernhardlaan.
Nieuwe beplanting aan de Bernhardlaan. Foto: Gemeente Texel

Bernhardlaan krijgt groen jasje

Na het zachte weer van de afgelopen tijd, laat de winter zich nu van z'n gure kant zien. Maar de Bernhardlaan biedt plaatselijk alweer een groene aanblik.

De werkzaamheden aan de rondweg, waarbij de riolering werd vernieuwd, is onlangs afgerond. Daarbij zijn oude plantvakken gerooid en van nieuwe grond voorzien. De gemeente is nu volop bezig de nieuwe beplanting te planten. Begin januari is alles klaar. De keuze is volgens Gemeentewerken wat beperkt doordat de bomen veel schaduw geven en de hoeveelheid wortels het bemoeilijkt om een plant de grond in te krijgen. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met afwisseling, kleur, vrucht, bloeitijd. En de meeste soorten zijn interessant voor insecten die op hun beurt weer aantrekkelijk zijn voor vogels.

Het zachte weer heeft er voor gezorgd dat de natuur al een flinke spurt heeft gemaakt. Zo zijn narcissen uit hun winterslaap ontwaakt en lijken ook andere planten het voorjaar in het hoofd te hebben. Een vorstperiode zou hier schade kunnen aanrichten. Anderzijds zou vorst welkom zijn, bijvoorbeeld om schadelijke opslag van aardappels te laten bevriezen.