Duurzaamheid Texel item studenten TU

Wat is er nodig om Texel de omslag te laten maken naar volledige duurzaamheid. Over die vraag buigen veertig studenten van de Technische Universiteit in Delft zich. Ze komen in de week van 11 tot en met 15 januari voor onderzoek naar Texel.

De studenten zijn van internationale komaf en volgen uiteenlopende studierichtingen. Opzet is om hen in groepjes te laten samenwerken, waardoor ideeën over duurzaamheid die een complexe aanpak vergen kunnen worden uitgevoerd. De studie staat ten dienste van de Texelse gemeenschap, de studenten worden ondersteund door lokale ondernemers en de gemeente. De studenten zijn op de universiteit al geruime tijd aan de slag met de theoretische uitwerking van de ideeën, op Texel volgt een praktische vertaalslag.

De keus van de TU voor het eiland houdt verband met het feit dat Texel proeftuin is voor allerlei duurzame initiatieven, er lopen al meerdere projecten die in meer of mindere mate succesvol zijn. Maar die hebben er tot dusver nog niet toe geleid, zo constateert de TU, dat de Texel de voor 2020 beoogde omslag naar volledige duurzaamheid heeft gemaakt. De opdracht van de studenten is om een systeem te ontwerpen dat zowel technisch als sociaal-maatschappelijk zodanig in elkaar steekt dat het een bijdrage kan leveren aan de stap naar volledige duurzaamheid.

Vorig jaar was ook al een groep studenten van de TU op Texel om soortgelijk onderzoek te doen. Maandagavond 11 januari is er van 19.30 tot 21.30 uur in De Verzamelpost in Den Hoorn een Duurzaamheidscafé waarin de studenten zich presenteren. Vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur is de eindpresentatie.


Op de Boot

De horeca op de boot heet voortaan officieel 'Op de Boot'. De naam Rebotex wordt niet meer gebruikt.

Personeel van de horeca heeft de gestreepte bedrijfskleding van Rebotex officieel aan de kapstok gehangen en gaat vanaf nu gekleed in de nieuwe zwart met geel gekleurde bedrijfskleding van 'Op de Boot'. Er is ook meteen een nieuw logo in gebruik genomen. Dat is ontworpen door Ralph Grabowski uit Den Hoorn. De naam Rebotex is sinds de jaren tachtig in gebruik geweest. Naar aanleiding van de komst van de nieuwe Texelstroom is er een nieuwe naam voor de horeca gekomen.