Het Koninklijk Texels Fanfarecorps onder leiding van dirigente Wendy Prins.
Het Koninklijk Texels Fanfarecorps onder leiding van dirigente Wendy Prins. Foto: Gerard Timmerman

Nieuwjaarsconcert 125-jarig KTF

Het Koninklijk Texels Fanfarecorps start het nieuwe jaar zaterdag 9 januari met een nieuwjaarsconcert in het kerkgebouw "de Burght" aan de Binnenburg.

Het wordt een speciaal jaar voor de muziekvereniging die dit jaar 125 jaar zal bestaan. De leden van KTF zullen een gevarieerd programma ten gehore brengen onder leiding van dirigent Wendy Prins die alweer vijf jaar voor het orkest staat. Het concert is vrij toegankelijk aanvang 15.00 uur, de kerk zal vanaf 14.30 uur open zijn.

''Wat De Waal kan, moet Den Burg zeker kunnen'', was ongeveer de gedachte in 1891, toen een optreden van een muziekgezelschap uit De Waal, waardoor de roep om een eigen muziekkorps sterker werd. Er volgden twee bijeenkomsten, waarna de oprichting van het Texels Fanfarekorps (100 jaar later werd KTF Koninklijk) op 7 september 1891 een feit werd. Op 30 januari in het volgende jaar gaf KTF de eerste openbare uitvoering. De vuurdoop betrof een muzikale hulde bij de installatie van jonkheer Strick van Linschoten als burgemeester van Texel. De Texelse Courant beoordeelde het eerste optreden als positief, wel werd het gebrek aan goede verlichting gememoreerd. Texel had liever een burgemeester van het eiland gehad, maar KTF trok zich niets aan van deze kritiek.