GroenZwart TexelEnergie

Gemengde gevoelens onder de leden tijdens de jaarvergadering van TexelEnergie maandagavond in Klif 12. Enerzijds teleurstelling en boosheid over de wanprestatie die was geleverd, die had geleid tot enorme verliezen in 2014 en 2015. Hoe heeft het zover kunnen komen? En onzekerheid: welke toekomst gaat TexelEnergie tegemoet? De Raad van Commissarissen is er zelf niet gerust op. ''De situatie is dus kwetsbaar en de continuïteit niet gegarandeerd'', schrijft de RvC in het jaarverslag. ''In 2016 zullen we alle creativiteit en steun van onze leden en onze partners nodig hebben.''

TexelEnergie is voor een groot deel gebouwd op loyaliteit. Maar die loyaliteit wordt zwaar op de proef gesteld. De voortdurende problemen met de bedrijfsvoering, de haperende administratie die vele klanten al tijden een doorn in het oog is en de verliezen die nu boven tafel zijn gekomen doen afbreuk aan het vertrouwen en de loyaliteit. De stelling dat menig klant al veel eerder afscheid zou hebben genomen als het woord Texel niet in de naam zou staan, durven we wel aan. Desondanks zijn het aantal leden en aansluitingen is de afgelopen jaren gedaald.

Wat is, afgezien van de naam, nog de meerwaarde?, viel te beluisteren. Ter opfrissing nog even de doelstellingen: 1. Energie leveren aan leden (wordt aan voldaan). 2. Het opwekken van energie (nog zeer bescheiden). 3. Besparen van energie (hiervoor lopen projecten, in ontwikkeling). Nevendoelstelling was het naar Texel halen van werkgelegenheid. Werk is er zeker gekomen, maar dit gebeurt nu vooral door goedwillende vrijwilligers, voorlopig één vaste medewerker en voor bepaalde klussen worden mensen ingehuurd. Daarnaast is er de promotionele waarde. Dat aspect mag niet worden onderschat. De toekenning van de Koning Willem I Duurzaamheidsplaquette, het noemen van Texel als ''inspirerend van de participatiesamenleving waarin burgers meer verantwoording nemen voor hun eigen leven en de omgeving'', en de daaraan gekoppelde komst van Koningin Máxima naar het eiland is niet ongemerkt gebleven. Al bezorgde de tweede zinsnede dat ''TexelEnergie zich onderscheidt als koploper van andere lokale energiecoöperaties in omvang, groei, winstgevendheid en continuïteit'' ook bij president-commissaris Rikus Kieft dubbele gevoelens bij het bezoek van Máxima. Maandagavond moest de RvC met de billen bloot. Leden waren teleurgesteld, kritisch, boos en soms cynisch. Maar wat overheerste was een gevoel van loyaliteit. Leden legden een sterk accent op de noodzaak om nieuwe productie initiatieven voor duurzame energie op te pakken. Met name wind en zon. Leden lieten merken dat ze ondanks de ongunstige situatie hier hard aan willen gaan trekken en zich inzetten voor deze nieuwe fase van de coöperatie.