Administratiebedrijf TE onder toezicht

Niet alleen problemen voor Texel Energie (TE) ook Duurzame Energie (DE) Unie waarbij TE de administratie en facturering heeft ondergebracht, kampt met moeilijkheden.

DE Unie staat al enige tijd onder scherp toezicht van Autoriteit Consument & Markt (ACM), dat aanvullende eisen stelt aan de vergunning om energie te mogen leveren. ''Consumenten moeten er van op aan kunnen dat een energiebedrijf zijn administratie op orde heeft. Dat was bij DE Unie niet het geval. ACM wil zekerheid dat DE Unie scherp toeziet op haar eigen processen'', aldus een woordvoerder van ACM. De Unie heeft op verzoek van de RvC van TE het facturatiebestand overgenomen en is vanaf eind januari 2015 bezig orde op zaken te stellen. De Unie wordt door de ACM aangesproken op de tekortkomingen in dat bestand. Er was volgens de ACM sprake van een gebrekkige informatievoorziening van TE naar DE Unie, die te laat heeft ingegrepen. Dit is volgens Rikus Kieft en Leo Timmers van TexelEnergie vooral het gevolg van de overname van een onzuiver klantenbestand van TexelEnergie. Het lukte DE Unie volgens de ACM niet direct om de achterstanden geheel op te lossen door afnemers een jaar- of eindafrekening te sturen.

De ACM stelt vast dat DE Unie inmiddels ''vergaand'' bezig is met het herstellen van de facturatieproblemen. Ze zijn niet volledig weggewerkt, maar wel voor een groot deel ingelopen. Maar de ACM stelt ook vast dat de rapportages van DE Unie aan ACM inconsistenties bevatten, waardoor onduidelijk is of De Unie wel voldoende inzicht heeft op alle wachtende jaar- en eindafrekeningen. De ACM wil niet dat de fouten worden herhaald en heeft DE Unie opgedragen achterstanden weg te werken en aan te tonen dat ze grip heeft op haar administratie. Dat is inmiddels gebeurd en de ACM heeft geconstateerd dat zaken nu op orde zijn. Over een jaar moet DE Unie nogmaals bewijzen dat het goed gaat. Overigens wordt deze conclusie niet door alle leden van TexelEnergie onderschreven. Benno Bakker maakte melding van onbeschoft gedrag van een medewerker van DE Unie. Meerdere keren had hij gebeld, onder meer over het feit dat hij eerst een aanmaning had ontvangen en daarna een afrekening. DE Unie die een paar jaar geleden is opgericht, heeft nog een zwakke financiƫle positie en kampt nog met aanloopkosten. TexelEnergie heeft een achtergestelde lening aan DE Unie verstrekt, DE Unie is bezig met herfinanciering van de eigen balans. Commissaris Leo Timmers houdt de moed er in: ''Het huis is op orde. Wat we nodig hebben is rust in de tent, zodat we kunnen werken aan groei.''