Een vol Dorpsplein bij het 'Zingen onder de boom'.
Een vol Dorpsplein bij het 'Zingen onder de boom'. Foto: Job Schepers

Kerstsfeer optima forma De Koog

"We staan voor een verandering in de wereld. We moeten blijven beseffen dat we het in Nederland heel wat beter hebben dan in andere landen. Vraag dat bijvoorbeeld maar eens aan de vluchtelingen die volgende week naar Texel komen."

Met die woorden opende oud-burgemeester Francine Giskes kerstavond het traditionele zingen onder de boom in haar woonplaats De Koog. Zocht het massaal toegestroomde publiek eerst nog beschutting tegen de regen onder de luifels, toen het tijd was om te beginnen was het nagenoeg droog. Onder begeleiding van de Koninklijke Texelse Fanfare zongen Kogers en toeristen samen kerstliedjes. Speciale optredens waren er van de kinderen van de Lubertischool en een tweetal solisten.

De sfeer zat er als vanouds goed in in de badplaats. Waar menig persoon nog wel eens schrikt wanneer er een microfoon onder zijn of haar neus wordt gedrukt was hiervan geen sprake op het Dorpsplein. Zodra Francine Giskes de microfoon maar in de buurt van de monden van één der Koger kinderen hield, begonnen ze alleen maar harder te zingen. Het blijft verbazingwekkend om te zien hoe groot de gemeenschapszin in De Koog is tijdens het zingen onder de boom. De meeste ondernemers die gewoon moesten werken, probeerden in ieder geval even een kijkje te komen nemen bij de boom.

Helaas had niet iedereen in De Koog de kerstgedachte te pakken. Een aantal onverlaten vond het schijnbaar nodig om kerstbomen over te roppen en winkelwagentjes te verslepen en om te gooien. Het leidde tot boze reacties bij Texelaars en toeristen. Het was extra jammer omdat de kerstbomen De Koog nog een beetje een kerstig gezicht gaven in een jaar waarin er geen straatsierverlichting hing. Gelukkig hadden de meeste ondernemers zich extra ingespannen om van hun eigen zaak een waar kerstspektakel te maken. Traditiegetrouw had Dirk Rozenboom van De Taveerne zich extra uitgesloofd. Mag het elders op het eiland donker zijn, het restaurant aan de Nikadel is van mijlenver te zien.