Kaarten in de spiegelzaal van Ons Genoegen.
Kaarten in de spiegelzaal van Ons Genoegen. Foto: Jeroen van Hattum

"Blij met gastvrijheid die we hier krijgen"

Hij heeft een goede nacht achter de rug, vertelt Shwan uit Irak in de spiegelzaal van Ons Genoegen. Samen met zijn gezin behoort hij tot de 119 vluchtelingen die sinds maandag een dak boven hun hoofd hebben in de crisisnoodopvang in de sporthal.

Met een hoop mensen in één ruimte is het uiteraard niet volledig stil te krijgen, maar daar zul je Shwan niet over horen. "Ik ben erg blij met de gastvrijheid die de gemeente ons hier biedt. En erg belangrijk, het is hier veilig voor ons." Shwan vertelt dat hij in Irak een goed bestaan had, maar moest vluchten omdat het voor zijn vrouw, kinderen en hemzelf niet meer veilig was door de vele conflicten in zijn land. "We zijn nu 25 dagen in Nederland en we zijn inmiddels op vijf plaatsen geweest. We zijn dankbaar voor de gastvrijheid."

Aanwezig zijn in de crisisnoodopvang leert dat het er rustig en geordend aan toe gaat. De 119 mensen kwamen maandag verspreid over de middag in drie groepen aan, waarna ze in de spiegelzaal werden geregistreerd en een verzorgingstas met slaapgerei en praktische zaken als tandpasta en deodorant meekregen. De vluchtelingen slapen in de sporthal veelal op veldbedden. Voor een paar mensen werden maandagavond matrassen gebracht. Een paar voor mensen met rugklachten en een voor een vrouw die zwanger is.

De spiegelzaal in de aanbouw is tot en met 6 januari de plek waar de vluchtelingen eten en drinken en kunnen verblijven. Daar worden ze ook begeleid door vrijwilligers. De sporthal is een plek waar in principe alleen de vluchtingen komen, zodat zij privacy hebben. Het raam van de kantine, die anders uitkijkt over de zaal, is daarvoor ook geblindeerd. Volgens de gemeente zou er anders rechtstreeks bij de mensen 'in de slaapkamer' gekeken worden en dat is niet de bedoeling.

Maandagavond stonden er geen activiteiten op het programma zodat de groep, die de afgelopen dagen in een crisisnoodopvang in Limmen verbleef, kon acclimatiseren. De mensen die in de spiegelzaal zaten, zaten maandagavond in groepjes aan de tafels en de kinderen waren aan het spelen. Een paar wat oudere kinderen waren aan het kaarten, er werd tafelvoetbal gespeeld en een hoekje met computers was ook populair. In een andere hoek van de zaal was een aantal mensen met de mobiele telefoon bezig. De vluchtelingen hebben in de sporthal de mogelijkheid om de telefoon op te laden. Om 23.00 uur gaat het licht uit. De noodverlichting blijft aan, zodat er zicht is voor mensen die 's nachts naar het toilet moeten.

De komende dagen staan er diverse activiteiten op het programma, zoals een bezoek aan het speelparadijs van De Krim, Ecomare, er zijn voetbalclinics bij Texel'94, En Passant komt langs om te schaken en te dammen, de vluchtelingen kunnen sporten bij Stay Fit, er is een sportinstuif in de Burgemeester De Koninghal, er wordt gevolleybald en er is een kookworkshop voor de vrouwen. De vluchtelingen kunnen zelf aangeven of ze wel of niet ergens aan mee willen doen. Volgens de gemeente zijn ze verder ook vrij om te gaan en staan waar ze willen. De vluchtelingen moeten het wel aangeven als ze weg zijn, zodat daarmee rekening kan worden gehouden bij het eten. Dat wordt verder ook centraal geregeld in de spiegelzaal, zodat eenieder zijn of haar deel krijgt. Er zijn iets meer dan honderd Texelaars die tot en met 6 januari meehelpen de vluchtingen te begeleiden. Ruim honderdzestig Texelaars hadden zich aangemeld om een handje te helpen.