Verwijderen kadavers van het strand wellicht terug bij Ecomare

Meerdere organisaties en bedrijven, waaronder de Stichting Texels Museum (STM) kunnen inschrijven op het verwijderen van kadavers op het Noordzeestrand en langs de Waddenkust.

Tot 2014 was het Ecomare dat de kadavers van het strand haalde. Totdat de toenmalige directie van STM begin 2014 meldde dat zij hiertoe om meerdere redenen niet langer in staat was. De gemeenteraad heeft daarop in 2014 extra budget van € 19.475,00 beschikbaar gesteld om de kadavers door een ander bedrijf te laten opruimen. Na de uitbraak van het zeehondenvirus, eind 2014, is in overleg met STM afgesproken dat vanwege sanitaire voorzorgsmaatregelen VOF Van Leeuwen de kadavers van het strand zou verwijderen. De overeenkomst met dit bedrijf is daarna verlengd. Medewerkers van Ecomare halen nog steeds de levende dieren van de kust. Na verzorging en aansterken worden ze zo mogelijk weer terug geplaatst in de natuur. De huidige directie van STM vindt bij nader inzien dat het verwijderen van kadavers een toegevoegde waarde heeft voor Ecomare, met name om een totaaloverzicht te houden van op de kust aangespoelde levende en dode dieren. Het college heeft nu besloten om enkele bedrijven, waaronder STM, de gelegenheid te bieden een aanbieding te doende kadavers van het strand te verwijderen.


Poffertjeskraam blijft

De poffertjeskraam, het bijbehorende terras en speelvoorziening blijven ook volgend jaar op de Groeneplaats. De gemeente heeft de huurovereenkomset met De Lindeboom tot 1 november 2016 verlengd. De aanwezigheid van de poffertjeskraam met het terras en de speelvoorziening draagt volgens b en w bij aan de levendigheid in het centrum van Den Burg.