De opening van de expositie van Zout.
De opening van de expositie van Zout. Foto: Jeroen van Hattum

Zout in Tusse de Banke

Zonder pardon lieten een paar 'schoonmaaksters' vrijdagmiddag in Tusse de Banke even zien hoe je met een schilderij omgaat. Verf en kwasten kwamen tevoorschijn, waarna een wat oubollig schilderij op geheel eigen wijze werd bijgewerkt.

Het was de opening van de jaarlijkse expositie van kunstenaarsvereniging Zout in de expositieruimte aan de Groeneplaats in Den Burg. Deze keer geen toespraken, maar twee dames - verkleed als schoonmaakster - die ter plekke een schilderij met een landschap aanpakten door er vrolijk strepen overheen te trekken. Opeens stond het woord 'open' op het schilderij en daarmee was de expositie geopend. Het thema daarvan is 'Niets is wat het lijkt'. Ruim vijftig kunstenaars hebben werken ingebracht. Het ene speciaal voor de expositie gemaakt, het ander bestaand en ingevoegd bij het thema. De expositie loopt tot en met 3 januari. Tusse de Banke is elke dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is de expositieruimte gesloten. Zondag 27 en maandag 28 december is er weer de jaarlijkse Kunstroute van Zout. Op negentien adressen laten kunstenaars zien hoe zij werken. De adressen staan op de achterzijde van de Zoutkrant die afgelopen vrijdag met de Texelse Courant is verspreid.


Traanroeier

De Traanroeier in Oudeschild heeft een nieuwe vaste tentoonstelling. Die werd zaterdag geopend.

De tentoonstelling geeft inzicht in de geschiedenis van de molen aan de hand van oude foto's, schilderijen en objecten, onder andere van molenaarszoon Jaap Bakker die bijna zijn hele leven aan de voet van De Traanroeier woonde. Bijzonder object is een kopie van de originele windbrief uit 1727 waarmee De Traanroeier recht kreeg de wind te 'vangen' toen de molen nog in Zaandam-Oost stond. Aan bod komt hoe de molen in 1902 verhuisde van de Zaans Schans naar Ouderschild. Ook is er aandacht voor de periode waarin gepionierd werd door de molen om te bouwen tot elektriciteitsopwekker. Dynamo en elektriciteitskasten zijn nog steeds aanwezig. Vrijwillige molenaars Klaas Veenbaas, Dirk Haker, Ron Latjes, Willem Stolk en Arie de Ligt werden in het zonnetje gezet. "Zij zorgen voor onderhoud en zijn iedere woensdag aanwezig om meel te malen en bezoekers van het museum de werking en de geschiedenis van de molen te demonstreren. De molenaars houden de molen letterlijk en figuurlijk draaiende en zijn hun gewicht in goud waard," aldus Corina Hordijk van Kaap Skil. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met gelden van STIFT en vormt volgens Kaap Skil de kers op de taart van een groot restauratieproject dat in 2013 van start ging. Stichting tot behoud van molen De Traanroeier is verantwoordelijk voor groot onderhoud van de molen, Kaap Skil en Stichting Texels Museum voor binnenkant, vrijwilligers en tentoonstelling. De tentoonstelling en de molen zijn toegankelijk voor bezoekers van Kaap Skil.