Jaap Dijker, hier als verkeersregelaar tijdens een toertocht voor mountainbikers.
Jaap Dijker, hier als verkeersregelaar tijdens een toertocht voor mountainbikers. Foto: Archief Texelse Courant

Geschiedschrijver DEK overleden

Je kon hem wel uittekenen. Jaap Dijker op zijn post bij de Fonteinsnol, waar hij als verkeersregelaar ervoor zorgde dat honderden mountainbikers tijdens een toertocht de weg veilig konden oversteken. Zoals hij zich ook als vrijwilliger inzette tijdens hardloopwedstrijden, wandelrondes, strandlopen en triatlons. Weer of geen weer, zelfs die keer dat het had gesneeuwd en hij zijn taak bleef doen, ook al waren zijn voeten verkleumd. Altijd een groet naar passerende sporters, zeker als het een bekende betrof en nu en dan een kwinkslag om de moed er in te houden. Vrijwilligerswerk waartoe hij ooit werd aangestoken door zijn sportende zoons. Hij had er aardigheid in en ging er mee door tot zijn tachtigste, toen hij het welletjes vond.

Jaap Dijker werd in 1928 geboren op Wezenspyk, als zoon van een boerenknecht. Na de nodige omzwervingen betrok het gezin een huisje aan de Kerstraat in Den Hoorn. Het was bittere armoe, als jochie ging hij al mee naar het land en lag op knietjes aardappels te rooien. Hij werkte bij boeren en reed later voor een aannemer op de vrachtauto, totdat hij dit werk wegens rugklachten moest staken.

In 1938 werd hij lid van muziekvereniging DEK. ''Je ging voetballen of naar de fanfare, dat was vroeger gewoon zo. Ik zat toevallig op allebei. Eerst speelde hij alt en later bugel. Ook in de oorlog werd er gespeeld. ''Achterin de zaal zaten een paar Duitsers. Om te kijken of alles wel goed was verduisterd. En om te horen of je geen vaderlandse liederen speelde, want dat was ten strengste verboden.'' Zolang zijn longen het toelieten blies hij zijn partijtje mee. Ergens begin jaren negentig vatte hij het plan op om een boek te schrijven over DEK. Het werd zijn levenswerk. Hij dook diep in de archieven, onder meer dat van de gemeente, waarvoor hij wekelijks in de kelder oude kranten doorspitte. Het leverde een schat aan informatie en in 2000, bij het 75-jarige bestaan, presenteerde hij het standaardwerk. Zijn inzet werd beloond met het erelidmaatschap van DEK. Het boek, boordevol wetenswaardigheden over het rijke verleden van Door Eigen Kracht, speelde onlangs een prominente rol bij de viering van het negentigjarig jubileum. De geschiedschrijver van DEK zat zelf op de voorste rij en genoot met volle teugen van het optreden. Jaap Dijker werd 87 jaar.