Richard Hardorff geflankeerd door Wido Notermans (l) en Danny Verswijveren (r).
Richard Hardorff geflankeerd door Wido Notermans (l) en Danny Verswijveren (r). Foto: Suzanne van Seggelen

Winst Haagse Richard

Richard Hardorff is winnaar geworden van de derde editie van het biljarttoernooi De Koog Open dat van 15 tot en met 17 december gehouden werd in cafés De Jutter en De Kuip in De Koog.

Doordat iedere deelnemer bij het libre-toernooi speelt op zijn eigen niveau (vastgesteld aantal caramboles) is het een laagdrempelig toernooi waarbij ook de mindere goden van de biljartwereld een kans maken. Zo had Kevin Knol zeventig caramboles nodig om te winnen. Ter vergelijking: de uiteindelijke winnaar "Haagse" Richard Hardorff hoefde 'maar' 35 punten te maken om tot winst te komen. In de finale tegen Verswijveren (16 catramboles) werd er gespeeld volgens het 'best of three' principe. De barman van café Geen Idee won uiteindelijk met 2-0. De ene partij werd in De Kuip gespeeld, de andere in De Jutter. Een mogelijke beslissingswedstrijd zou in De Kuip plaatsvinden, maar zover kwam het dus niet. In totaal bonden 24 biljarters de strijd met elkaar aan, onder hen ook biljarters van de gastlocaties (Tjeerd Henstra van café De Jutter en Ton Methorst, Charlotte Loosman en Daniël van Vreden van De Kuip). Van hen sneuvelde Methorst als laatste in de halve finale. Andere spelers die meededen waren onder andere Jan van Beek, Rijk Molenaar (in de poulefase te sterk van Hardorff), Ger Bongers, Ab Middelbos en Taco Elferink. Ook de winnaars van de eerste twee edities, Maurice de Groot en Henk-Jan Klok, waren van de partij. Dit keer sneuvelden zij voortijdig. Na de poulefase werden de gemiddelden van de biljarters opnieuw vastgesteld op basis van de resultaten in de poule. Het leverde de uitstekend presterende Kevin Knol een loodzware taak op. Door zijn goede optreden moest hij maar liefst 123 caramboles maken in de kwartfinale en dat bleek zelfs voor hem te hoog gegrepen. Hij vond zijn Waterloo tegen Methorst in de kwartfinale. "Ik ben toch erg tevreden. Ik had een gemiddelde van meer dan zes per beurt, uitzonderlijk hoog", vertelt Knol. De organisatie kijkt zeer tevreden terug op het verloop van het toernooi.


Bridgedrive en

cursus bij Alert

Bridgeclub Alert houdt woensdag 30 december in de Bijenkorf in Oosterend een Oudejaars-bridgedrive en woensdag 6 januari een nieuwjaars-bridgedrive.

De drive is voor ervaren en minder ervaren bridgers, die in een recreatieve lijn spelen. Alert hoopt hierdoor ook de "thuisbridgers" een leuke gelegenheid te bieden een drive te spelen. De start is om 19.45 uur, melden om 19.30 uur. De kosten zijn €2,50 pp. De oliebollen staan klaar. Donderdag 7 januari start Alert een bridgecursus die duurt tot en met donderdag 10 maart, iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in de Buureton in Den Burg. Bridgedocente is Frida Timmer-Hoogenbosch. Informatie en/of opgave: Jan Bloem, tel. 318632 /06-53397066, Email: jm.bloem@planet.nl of Frida Timmer, tel. 329601, Email: fam.timmer3@kpnmail.nl