Provincie: WKO mag

Provinciale Staten hebben besloten om vooral op Texel ruimte te bieden aan duurzame warmtesystemen, zoals een Wko (warmte-koudeopslag). Tot nu toe was het boren in een aardkundig monument voor dit doel verboden. Het oude land van Texel is vrijwel geheel aardkundig monument.

De gemeente Texel dringt al enkele jaren aan op wijziging van de regels, omdat er grote problemen ontstonden toen bijvoorbeeld op 't Zouteland in Den Hoorn een Wko moest komen voor de energie-neutrale woningen. Ook op andere locaties speelde dit probleem. Uiteindelijk bleek een meerderheid in Provinciale Staten doordrongen van het feit dat bodemwarmtesystemen een aardkundig monument nauwelijks aantasten en dat duurzame oplossingen voor de verwarming ook heel belangrijk zijn. Daarom gaat er nu een ontheffing van het verbod gelden in elk geval voor de kernen die op het Oude land liggen, zoals Den Hoorn, Den Burg, De Koog en Oosterend.

Ander knelpunt dat verband houdt met het provinciale beleid is nog niet opgelost, namelijk het toestaan van zonneweides. TexelEnergie kreeg hiervoor wel subsidie van het Waddenfonds, maar mocht geen zonneweide aanleggen bij het vliegveld. Wel werkt de gemeente mee aan de plaatsing van zonnepanelen op het terrein van rioolwaterzuivering Everstekoog.