Rinske Kruisinga en Ina Schrama strijken de vlag.
Rinske Kruisinga en Ina Schrama strijken de vlag. Foto: Daan Koopman

Vlag van 600 jaar Stad gestreken

Waarnemend-burgemeester Rinske Kruisinga en Ina Schrama van Texel 600 jaar Stad hebben woensdagmiddag bij het gemeentehuis in Den Burg gezamenlijk de vlag van Texel 600 jaar Stad gestreken.

Daarmee is officieel een einde gekomen aan de viering van zeshonderd jaar stadsrechten. De viering begon donderdag 26 maart met de intocht van 'graaf Willem VI' van Holland, Zeeland en Henegouwen en zijn gevolg op de Groeneplaats. De jubileumvlag bij het gemeentehuis werd zaterdag 17 oktober gehesen, nadat De Koog hem had teruggebracht naar Den Burg. De Koog was als laatste dorp aan de beurt bij de viering van de stadsrechten. Het hijsen was toen de eerste officiële handeling voor Kruisinga, samen met oud-burgemeester Francine Giskes.

John Koopman van Texel Catering in Oudeschild overhandigde na het strijken van de vlag een gift van €4560,- aan Texel 600 jaar Stad. Het geld werd opgehaald met de verkoop van koeken die Texel Catering had gemaakt voor het jubileum. Schrama nam de cheque in ontvangst. Volgens haar zijn er komende tijd nog koeken van Texel 600 jaar Stad verkrijgbaar. "Ze vallen goed in de smaak."