Raad zet veertig mille opzij voor muziekkoepel in park Den Burg

De gemeente reserveert €40.000,- voor de muziekkoepel die Stichting De Wezentuin in het park in Den Burg wil realiseren.

Dat heeft de raad woensdagavond met uitzondering van Jan Aris Eelman (Eiland Belang) besloten. Het geld wordt gereserveerd vanuit de algemene reserve. Met dat besluit is voor De Wezentuin zekerheid ontstaan over de financiering van de beoogde muziekkoepel. De stichting heeft voor €55.000,- aan subsidies van fondsen toegezegd gekregen en €10.000,- aan eigen middelen klaar staan, maar miste nog veertig mille. Voorzitter Marga Lakwijk reageerde verheugd op het besluit van de raad. De toezegging kwam niet zomaar tot stand. Remko van de Belt (PvdA) vond de motie van Texel 2010 en GroenLinks, waarin het verzoek tot geld was opgesteld, drammerig overkomen, maar ging toch mee in het voorstel. Partijgenoot Dries Veltkamp zei er wel een probleem mee te hebben dat de Groeneplaats intussen staat "te verkrotten" en dat mensen die plannen en initiatieven hadden voor de Groeneplaats het bos in zijn gestuurd.

Wethouder Eric Hercules vroeg de partijen nog even geduld te hebben, zodat het college in maart 2016 met richtingen kan komen hoe de Groeneplaats in te vullen en het plein en het park aan elkaar te koppelen. De raad besloot uiteindelijk de muziekkoepel op te nemen in het zogeheten Richtingsplan dat het college daarvoor presenteert. Pas als de raad dat Richtingsplan heeft vastgesteld, mag de muziekkoepel worden gerealiseerd. Met die besluitvorming werd meteen een einde gemaakt aan de discussie in hoeverre de plannen voor de koepel onderdeel zijn van een eventuele herinrichting van het centrum. Het college vond wel, De Wezentuin vond van niet. De laatsten konden zich prima vonden in het besluit. Jan Aris Eelman kwam in zijn bezwaren met lawaaioverlast en vernielingen op de proppen. Dat leidde op de publieke tribune tot gezucht bij vertegenwoordigers van De Wezentuin, omdat zij een ontwerp hebben laten maken waarbij met die zaken aan alle kanten rekening is gehouden. Een plan om de gemeente jaarlijks €500,- voor het onderhoud te laten betalen, is van de baan.