Vijftien kampeerboeren moeten stoppen na onderzoek gemeente

Vijftien kampeerboeren die afvallen, vijftien die aanpassingen moeten doorvoeren en 36 bedrijven die gewoon mogen doorgaan.

Dat is het resultaat van een zogeheten nulmeting die de gemeente bij de kampeerboeren op Texel heeft laten uitvoeren. Bekeken werd of bedrijven wel of niet voldoen aan de spelregels om kamperen aan te bieden. Aanleiding was het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied waarin voor de ontheffing 'kamperen bij de boer' voorwaarden zijn aangepast. Belangrijk criterium is het begrip "reëel agrarische bedrijven". Alleen die komen in aanmerking voor een ontheffing. Volgens wethouder Frank Kingma zijn de voorwaarden voor dat begrip iets aangepast, zodat zeven boerderijen alsnog in aanmerking konden komen voor kamperen bij de boer. "Er is sprake van een reëel agrarisch bedrijf als tussen de helft en een nagenoeg volledig 'redelijk' inkomen afkomstig is uit het bedrijf of tussen de helft en nagenoeg volledige arbeidsinzet van een volwaardige arbeidskracht aan het bedrijf besteed wordt." Deze wijziging wordt verwerkt in het reparatieplan Buitengebied Texel 2015.

Volgens de nulmeting zijn op het moment 2523 slaapplaatsen in gebruik voor kamperen bij de boer. Dat telt maximaal 3000 slaapplaatsen. Boeren mogen maximaal vijftien kampeereenheden op het erf hebben, waarbij één kampeereenheid gelijk staat aan drie bedden. Volgens de wethouder zijn daardoor per direct 477 slaapplaatsen beschikbaar voor het opheffen van de wachtlijst die er al een tijd is voor kamperen bij de boer. Er komen naar verwachting in 2018 nog eens 456 slaapplaatsen vrij als bij de bedrijven die moeten stoppen met kamperen de zogeheten afbouwregeling afloopt. Het college gaat alle betrokkenen informeren over de vervolgstappen. Die bestaan onder meer uit het aanvragen van een omgevingsvergunning of verzoeken om aanpassing van erf voor kamperen bij de boer.