Gemaal De Schans toch niet verplaatst

De voorgenomen verplaatsing van gemaal De Schans 150 meter naar het westen gaat niet door. Daarmee is ook het herstel van het fort in de oorspronkelijke staat van de baan.

Aanleiding voor hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier terug te komen op het besluit de verplaatsing als voorkeursvariant te kiezen is een zienswijze van de familie Witte, bewoner van de woning nabij het gemaal. Het huis staat op de plek waar ooit het deel van fort De Schans lag dat destijds is afgegraven voor de dijkverhoging. Bij herstel van het fort in oude staat zou er dus geen plek meer zijn voor de woning. De familie was er wel van in kennis gesteld dat het gemaal zou worden verplaatst, maar kreeg tijdens dit gesprek met een vertegenwoordiger van het hoogheemraadschap te horen dat een betere aansluiting op de wateraanvoer de reden was. Groot was dan ook hun verbazing toen ze in de Texelse Courant van vrijdag 13 november lazen dat het ruimte bieden aan de restauratie van fort De Schans de voornaamste reden voor de verplaatsing was. Het ongeloof was dermate groot dat ze de redactie belden met de vraag of het bericht wel klopte. Toen dat het geval bleek, hebben ze contact gezocht met het hoogheemraadschap. Inmiddels was ook het college van b en w van Texel akkoord gegaan met de verplaatsing en had de provincie de benodigde omgevingsvergunning ter inzage gelegd. Dit bood de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen tegen dit plan, een mogelijkheid waarvan de Wittes gebruik hebben gemaakt. Het hoogheemraadschap had aan de gekozen voorkeursvariant (verplaatsing van het gemaal) de voorwaarde verbonden dat tegen de voor het bouwen op deze locatie vereiste vergunningen geen principiële, negatieve zienswijzen zou worden ingediend. Nu dit toch gebeurde, heeft het hoogheemraadschap de verplaatsing uit het plan voor de dijkversterking gehaald. Hiermee is ook restauratie van De Schans van de baan. Het wekte enige bevreemding dat de procedure die de provincie is gestart voor de verplaatsing van het gemaal wel doorloopt. De reden hiervan is meer formeel, iedereen die een zienswijze wil indienen moet de gelegenheid hebben, zodat ook zienswijzen die nog niet binnen zijn, kunnen worden meegenomen.


Boer aan het roer LTO

LTO Noord KAVB afdeling Texel heeft Arnold Langeveld benoemd tot nieuwe voorzitter. Het afdelingsbestuur heeft haar eigen inzet en resultaten geëvalueerd en ervoor gekozen de koers voor de toekomst aan te passen. Onderdeel daarvan is dat ervoor gekozen is een agrariër als voorzitter te benoemen, dus een 'boer aan het roer'. Vanaf begin 2013 heeft Han van Egmond zich ingezet als voorzitter van de afdeling. De afdeling is mede door zijn inzet volgens LTO weer in gesprek met alle partijen die er toe doen om tot oplossingen te komen. LTO Noord KAVB is hem erkentelijk voor zijn inzet voor de agrarische sector op Texel en elders in de provincie Noord-Holland.