Vluchtelingen negen dagen lang in sporthal

Maximaal negen dagen. Langer kan de aanstaande crisisnoodopvang van vluchtelingen in sporthal Ons Genoegen in Den Burg niet duren.

Dat blijkt uit een toelichting van de gemeente op de naderende opvang van vluchtelingen op Texel. Het college besloot vrijdag definitief crisisnoodopvang te gaan verzorgen voor circa 120 mensen. Zij arriveren maandag 28 december op het eiland en verblijven tot woensdag 6 januari in Ons Genoegen. Langer kan niet. Volgens de veiligheidsregio Noord/Holland Noord mag crisisnoodopvang 72 uur (drie dagen) duren en die termijn mag drie keer worden verlengd. Daarna moeten de vluchtelingen door naar een volgende locatie.

De gemeente houdt morgen (woensdag 16 december) van 17.00 tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst bij Stayokay in Den Burg over de aanstaande opvang. Daar wordt tekst en uitleg gegeven en Texelaars kunnen eventueel hun zorgen delen. Volgens de gemeente kunnen Texelaars die willen zich op de bijeenkomst aanmelden als vrijwilliger om de vluchtelingen te begeleiden. Dat kan eveneens via vluchteling@texel.nl. Onder naam 'Crisisnoodopvang Texel' heeft de gemeente op Facebook een eigen pagina over de opvang geopend.

Volgens de toelichting, verspreid in de omgeving van de sporthal, is de samenstelling van de groep vluchtelingen naar verwachting twee dagen van tevoren bekend. Over het algemeen is de verhouding tussen gezinnen en alleenstaanden gemiddeld 40-60, maar dat kan per locatie verschillen. Gemiddeld 10 tot 15 procent van de opgevangen vluchtelingen bestaat uit leerplichtige kinderen. Zij hoeven tijdens het verblijf op Texel niet naar school, omdat het grootste deel van de crisisnoodopvang in de kerstvakantie valt. Ons Genoegen voldoet volgens de toelichting aan alle eisen die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de veiligheidsregio aan crisisnoodopvang stellen. De gemeente krijgt van het COA een vergoeding van €120,- per vluchteling per nacht voor de gemaakte kosten. Dat komt in de Texelse situatie neer op iets meer dan een ton.

De vluchtelingen krijgen in de sporthal een bed, voeding en toilet- en wasgelegenheid. Overdag is er dagbesteding voor kinderen en volwassenen, veelal met begeleiding. 's Avonds en 's nachts moeten de kinderen tussen 22.00 en 7.00 uur binnen zijn. Volwassenen mogen tussen 22.00 en 7.00 uur wel naar buiten, bijvoorbeeld om te roken. Zij moeten volgens het college dan wel rondom Ons Genoegen blijven. Overdag mogen volwassenen en kinderen gewoon naar buiten, bijvoorbeeld om te spelen of een rondje te lopen. Dat laatste kan eventueel met de begeleiding van vrijwilligers die de weg kennen. Een beveiligingsbedrijf zorgt voor extra toezicht op het terrein van Ons Genoegen en de politie zorgt voor extra toezicht in de omgeving.

De GHOR/GGD zorgt samen met onder meer huisartsen, GGZ, apothekers, verloskundigen, Rode Kruis en de tandarts voor de medische zorg in de crisisnoodopvang. Ons Genoegen is vanaf 21 december (als de kerstvakantie begonnen is) niet meer beschikbaar voor andere activiteiten. De sporthal kan volgens de gemeente vanaf donderdag 7 januari weer gewoon voor de reguliere activiteiten worden gebruikt.