Computer informatiepunt

oorlogsbegraafplaats gestolen

Dieven zijn aan de haal gegaan met de computer van de digitale informatiezuil over gesneuvelde geallieerden op de oorlogsbegraafplaats aan de Kogerstraat in Den Burg.

De zuil staat in het prieel op de begraafplaats. In dit informatiepunt lag aanvankelijk een boekwerk met daarin allerlei feitelijke gegevens en foto's over de geallieerde oorlogsvliegers die in de periode van 1940 tot 1945 op en rond Texel zijn gesneuveld en hier begraven. Het feitenmateriaal is verzameld door Bram van Dijk, die veel onderzoek heeft gedaan en nabestaanden heeft opgespoord. Het informatiepunt is een initiatief van het 4/5 mei Comité. In 2010 werd bij dit boek een informatiescherm geplaatst, waarop door dit aan te raken dezelfde gegevens konden worden opgeroepen. Nadien werd deze digitale informatie aangevuld, onder meer met gegevens over de gesneuvelde George Dalton. Ook kwam er een Duits- en Engelstalige versie beschikbaar. De informatiezuil toont ook een landkaart en wetenswaardigheden over oorlogsmonumenten op het eiland, zoals de zwerfkeien op plaatsen waar toestellen zijn neergestort. Het digitale informatiepunt werd mede mogelijk gemaakt met geld van TESO en de Rabobank. Het Texelse bedrijf Expotise leverde de hard- en software.

De computer waarvan de diefstal ruim een week geleden is ontdekt, zat in een kastje aan de achterzijde van het prieel. Dit zat op slot, maar de dieven hebben het toch open weten te krijgen. Geluk bij een ongeluk is dat van de gegevens een reservebestand bestaat, zodat die niet verloren zijn. Volgens Lucas Tijssen van Expotise kan de computer die verbonden was met het touchscreen weer vrij snel worden vervangen. De gemeente zou aangifte hebben gedaan, maar zowel bij de gemeente als bij de politie lukte het maandag niet om dit bevestigd te krijgen of aanvullende informatie los te krijgen. Bram van Dijk heeft geen goed woord over voor de diefstal. ''Onbegrijpelijk.''