Zo'n zeshonderd mensen bezochten het symposium van de Rotary in sporthal Ons Genoegen.
Zo'n zeshonderd mensen bezochten het symposium van de Rotary in sporthal Ons Genoegen. Foto: Jeroen van Hattum

'Kleding was ook ooit iets nieuws'

Luiers die worden hergebruikt als aarde zodat fruitbomen kunnen groeien. Nanocapsules in wijn die de smaak aanpassen en 3D-printers die gepersonaliseerd brood printen. Het kwam vrijdagavond allemaal voorbij tijdens het symposium van Rotaryclub Texel.

Het wordt geen weggegooide tijd verzekerde Rotary-voorzitter Marius Kikkert aan het begin van de avond in sporthal Ons Genoegen. Hij had gelijk. Sprekers Louise Fresco, Gunter Pauli en Koert van Mensvoort hielden beschouwingen op de toekomst waarmee ze de circa zeshonderd bezoekers wisten te boeien. Beter nog: de bevlogenheid waarmee zij spraken over nieuwe ontwikkelingen leidde tot de inspiratie dat er vele mogelijkheden zijn om problemen op te lossen en dat zaken altijd anders en daarmee beter kunnen. Gunter Pauli ging het verst. De bedenker van de zogeheten 'blue economy' (duurzaamheid die goed is voor mens, milieu en portemonnee) vertelde onder meer over een andere omgang met luiers in de grote stad. Het kost volgens hem kapitalen om volle luiers allemaal af te voeren en weg te gooien, terwijl diezelfde luiers evengoed verwerkt kunnen worden tot aarde waarop in de stad zelf vervolgens fruitbomen kunnen groeien. Het resultaat: geen transportkosten meer, aarde voor fruitbomen en van de opbrengst en de besparingen kunnen de luiers gratis aan ouders worden aangeboden. "Onder de voorwaarde dat ze weer vol terug worden ingeleverd." Een utopie? Er wordt volgens Pauli inmiddels met drie grote steden over het concept gesproken. Ander voorbeeld van anders omgaan met een probleem: ontbost gebied in Colombia. Ogenschijnlijk afgeschreven en niet meer te gebruiken, totdat Pauli en zijn manschappen langs kwamen. Zij zorgden voor nieuwe beplanting waarmee nu onder meer biodiesel wordt gemaakt. Pauli: "Het scheelt een hoop geld als je zelf geen diesel meer hoeft te kopen. We hebben in dat gebied nu gratis drinkwater voor de lokale gemeenschappen en ieder kind van zes jaar oud krijgt een gratis fiets." Het was tekenend voor de behoorlijk druk maar vooral geestdriftig pratende Pauli. Kansen zien op plekken waar bedreigingen zijn, de boel radicaal anders aanpakken en wel zo dat zowel mens als omgeving voordeel heeft van de veranderingen. En dat met gebruik van natuurlijke hulpbronnen. "Dat is ontwikkeling." Zijn advies: niet alleen plannen bedenken, maar ook uitvoeren.

Koert van Mensvoort maakte in korte tijd inzichtelijk hoe nieuwe technologieën verschillende stappen doorlopen op weg naar een vast gebruik in het dagelijks leven. Dat begint bij 'bedacht worden' en eindigt via 'prototypes', 'acceptatie' uiteindelijk in natuurlijk gebruik. "Zaken als de klok en kleding waren ook ooit nieuwe bedachte technologieën die de mens verder op weg hielpen. Dat is nu allemaal natuurlijk voor ons." Hij vertelde hoe hij zelf inmiddels al niet meer zonder GPS en navigatie kan autorijden. Van Mensvoort ging dieper in op de nanothechnologie waarbij gewerkt wordt met uitermate kleine deeltjes. Dat kan in de praktijk leiden tot verf op de muur die via de smartphone van kleur te veranderen is of wijn met nanocapsules die - door de wijn even in de magnetron te zetten - de smaak kunnen aanpassen. Van Mensvoort ging er niet aan voorbij dat elke technologische ontwikkeling zijn nadelen kent. Zo kunnen nanodeeltjes schadelijk zijn voor planten en dieren die in het water leven. "Wees voorzichtig in het omarmen van nieuwe technologieën, je weet nooit of je de penicilline of het asbest van de toekomst hebt. Maar laat je ook niet weerhouden."

Dat voeding eveneens ontwikkelingen meemaakt, werd duidelijk bij Louise Fresco. Het is niet denkbeeldig dat over een aantal jaar 3D-printers gepersonaliseerd voedsel printen. "Dan heb je een gepersonaliseerd brood met ingrediënten waar jij op dat moment behoefte aan hebt." Fresco pleitte ervoor bewust met voedsel om te gaan. "Voeding is gezondheid. Met nieuwe vormen van voeding kun je preventief aan je gezondheid werken." Praktisch advies: eet niet teveel vlees dan wel vis en zorg voor voldoende plantaardige eiwitten. "Een deel van de wereld is ondervoed, maar een deel is overvoed en dat kan weer leiden tot allerlei kwalen als overgewicht." Het symposium was het officieuze slot van Texel 600 jaar Stad.