De Waal toont

kwaliteit

Guur en koud. De omstandigheden in De Waal waren verre van optimaal op het Hogereind. Het hield de fanatieke speulers niet tegen. De opkomst was niet hoog, maar de voorstellingen die ten tonele werden gebracht waren goed.

De veelzijdigheid van Edo Kooiman werd treffend gebracht. Fotograferen, een vismarkt, politicus. Volgens de speulers kan Kooiman bijna alles, behalve zijn huis verkopen. Twee jeugdige speulers vroegen aandacht voor het dreigende tekort aan Sint Maarten-lopers en ook in De Waal passeerde de nieuwe straatverlichting de revue en niet ten goede. In de voorstelling werd naar voren gebracht dat het wachten is op het eerste ongeluk. Andere zaken die aan bod kwamen waren een grote parkeerplaats ten behoeve van bezoek aan het museum, een kunstwerk in het kader van 'mooier De Waal', het water van Waalenburg en een heuse Awardshow voor de uitgebreide talentenschat van het kleinste dorp van het eiland. In verband met het vieze weer werden de speulers op veel adressen binnen uitgenodigd om daar hun kunsten te vertonen. Het kwam de sfeer ten goede. Na de straatspeulen werd alles nog een keer gespeeld in dorpshuis De Wielewaal. Het warme onderkomen was zeer welkom voor de verkleumde speulers.


Hoge opkomst

in Den Hoorn

Den Hoorn kende zaterdagavond een goede opkomst met Ouwe Sunderklaas.

Bij de volwassenen werden 25 voorstellingen geteld met meer dan zestig speulers. Bij de jeugd zorgden twaalf kinderen voor vijf voorstellingen. Er was oorspronkelijk een plan om de jeugd tegelijk met de volwassenen te laten speulen, maar daar werd later vanaf gezien en dat was terecht volgens de organisatie. De jeugd kwam daardoor goed tot zijn recht. Enkele onderwerpen die voorbij kwamen: de verbouwplannen van Bij Jef, de herinrichting van het plein bij Goënga en perikelen rondom de dominee. De verhuizing van Jaap en Anja Lap, de nieuwe straatverlichting en het Texelse Monopoly werden gespeuld, evenals het met Luilak verdwenen bord van 't Drijverhuus en de nieuwe naam voor Rebotex op de boot. Dat elke speuler twee gratis consumpties kreeg, was ook een dankbaar onderwerp. Twee oude mannen kwamen vertellen dat zij meteen achter de vrouwen aangaan zodra de openbare verlichting in het dorp uitgaat. Er werd gespeuld in De Waldhoorn, Klif 12, Klif 23 en De Vermaning.