Weet u waar deze foto gemaakt is?
Weet u waar deze foto gemaakt is? Foto: Monumenten van de Wadden

Mooiste monumenten in beeld

Van het totale aantal monumenten in het boek staan er dertig op Texel. Onder meer De Burght, het huisje van Bep Mosk in De Koog, 't Walvisvaarders Huisje, en Boerderij Hunsingo komen voorbij. Ger Schoolenaar (tekst) en Pim Smit (fotografie en vormgeving) brengen de sfeer van het leven in een monument prachtig in beeld. Zo vertellen Annetje Capitain en haar man Erwin hoe zo nog steeds in de bedstee slapen en nog altijd onderzoek doen om zoveel mogelijk van het huisje en haar geschiedenis te weten te komen. In De Koog vertelt Bep Mosk hoe ze in het huisje aan het dorpsplein kwam wonen in 1957. Kijkt ze nu uit op de viswinkel en de bowling, toen waren het nog weilanden. Andere Texelaars die aan het woord komen zijn onder andere Gelein Jansen, Marlies Spanjaard en Gerard Timmer, Boy Schuiling, Axel Lap en Nico Kremer.

De verhalen zijn voorzien van foto's van vandaag de dag, maar ook juweeltjes uit het archief. Bovendien worden totaalbeelden afgewisseld met oog voor detail. Dat er ook minder monumenten hadden kunnen staan, maakt het boek ook maar al te duidelijk. Zo is goed te zien hoe slecht het hofje aan de Weverstraat er uit zag voordat Peter Swarthoff in 1971 met de restauratiewerkzaamheden begon. Het inmiddels prachtige Wijnhuis Texel werd eveneens van de ondergang gered. Een knappe prestatie, wanneer je kijkt naar de foto uit de jaren '60. Op de gevel staat geschilderd: "Wij dulden geen krotten in Oosterend". Voor de meeste Texelaars zal er veel oud nieuws in staan, toch is een aanrader voor de boekenkast. Het boek is strak vormgegeven en bovendien geeft het direct een kijkje in de historie van onze buureilanden. Door de korte verhalen, leent het zich uitstekend voor een moment van verveling.

Het boek is sinds 1 december verkrijgbaar en ligt ook in diverse Texelse boekhandels, prijs €29,50.


Volkskerstzang

Singers of the Lord

The Singers of the Lord houden vrijdag 18 december de jaarlijkse Volkskerstzang in de katholieke kerk in Den Burg.

Het koor onder leiding van Nelleke Schreur-Visser krijgt medewerking van Karen Haasdijk op piano, Marlies Uithoven en Peter Bakker op viool en van sopraanzangeres Lauri Brons. Van de partij is ook het Texels Blazersensemble en Texels Dubbelkwartet. De Volkskerstzang begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Lauri Brons, begeleid door pianiste Karen Haasdijk, verleent ook medewerking aan het concert op eerste kerstdag tijdens de kerkdienst in de Waddenkerk in De Cocksdorp, aanvang 11.00 uur.