Ons Genoegen in beeld als noodopvang

Dit weekend wordt duidelijk of sporthal Ons Genoegen in Den Burg onderdak gaat bieden aan vluchtelingen. De gemeente heeft het verzoek gekregen van 28 december tot en met 6 januari crisis noodopvang te bieden aan 150 vluchtelingen.

Het verzoek kwam binnen via waarnemend-burgemeester Rinske Kruisinga, bestuurlijk verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen. Ze heeft aangeboden de mogelijkheid voor opvang in onderzoek te nemen. ''Ik had nee kunnen zeggen, maar als zoveel gemeenten in Nederland meewerken dan moet het op Texel ook kunnen. Maar dan moet het ook echt kunnen'', doelt ze met name op de de eisen die aan de opvang worden gesteld. In onderzoek is nu onder meer of de sporthal voldoet aan de voorwaarden die het COA stelt. Dit gebeurt door vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio, zoals door mensen van de brandweer en de GGD. Het moet duidelijk maken of de hal geschikt is voor de opvang. Het gaat onder meer over de aanwezigheid van voldoende sanitair, brandveiligheidsvoorzieningen, etc. Bijkomstigheid is dat er geen woonhuizen staan in de directe omgeving. Er worden op meerdere vlakken besprekingen gevoerd, Zowel intern als extern. ''Bij crisis noodopvang komt ontzettend veel kijken.'' Bij het treffen van voorbereidingen kan de gemeente gebruik maken van draaiboeken van andere gemeenten. Zo hebben onder meer Drechterland, Medemblik, Hollands Kroon en Anna Paulowna op soortgelijke wijze vluchtelingen gehuisvest. Het COA biedt hulp bij logistieke zaken, registratie en voert gesprekken met de vluchtelingen, onder meer over de status van asielzoeker. Maar er komt meer bij kijken. ''Er wordt een groot beroep gedaan op het organisatorische talent van de gemeente.'' Als zeker is dat de vluchtelingen komen, is hulp van vrijwilligers meer dan welkom. Tot die tijd is het nog niet nodig om hulp aan te bieden. Binnenkort wordt bekend welke hulp nodig is en waar vrijwilligers zich kunnen melden. Als het besluit is gevallen, houdt de gemeente ook informatiebijeenkomsten. Zover is het nog niet, toen Kruisinga het nieuws woensdag naar buiten bracht, was nog niet zeker of de vluchtelingen daadwerkelijk komen, hoe groot de groep precies is en waar deze mensen vandaan komen. Waarschijnlijk is wel dat de vluchtelingen vanuit de crisisopvang in Castricum naar Texel komen. De aanvankelijke termijn van 72 uur noodopvang is om humanitaire redenen opgeschaald naar negen dagen, wat niet wil zeggen dat alle vluchtelingen daadwerkelijk die periode hier verblijven. Wat betreft Kruisinga blijft het wel bij die periode. ''Negen dagen is negen dagen. Het is heel moeilijk om daarop terug te komen.'' De periode rond kerst en oud en nieuw is wat betreft het gebruik van Ons Genoegen door sporters volgens Kruisinga niet de meest ongunstige periode, omdat veel competities dan stil liggen.

Het verzoek tot crisis noodopvang van vluchtelingen (die nog geen status hebben) moet niet worden verward met het aanbod dat Texel eerder heeft gedaan om statushouders tijdelijk onderdak te bieden in Tubantia. Volgens Kruisinga ligt dat aanbod er nog steeds en is dit recent nog eens ingebracht bij het COA.