Mary Heylema in gesprek met leerlingen van de vrije school.
Mary Heylema in gesprek met leerlingen van de vrije school. Foto: Job Schepers

Onderzoek kinderboek op Texel

Het begint bij Ouwe Sunderklaas en het eindigt bij de Meierblis. Dat zijn twee zekerheden in het nieuwe kinderboek van Mary Heylema, waarvan de eerste versie in juni naar de uitgever moet. De Amsterdamse schrijfster is dol op de Wadden en Texel in het bijzonder. Ze is momenteel drie weken op Texel voor onderzoek.

Dinsdag bracht Heylema een bezoek aan de vrije school Stella Maris in Den Burg en de Vliekotter in Oosterend. Ze ging in gesprek met de leerlingen om ze alles te vragen over hun ervaringen van Ouwe Sunderklaas en de Meierblis. Terwijl de kinderen met elkaar discussieerden over het feest, pende Heylema druk alle bevindingen op. "Het viel me op hoe graag de kinderen over hun eiland willen vertellen. Ook opvallend dat de kinderen in Den Burg de volksfeesten net iets anders vieren dan de kinderen uit Oosterend. Dus binnen een relatief korte afstand zijn er toch al verschillen", vertelt ze gefascineerd.

Maar daar blijft het niet bij. "Ik ben uitgenodigd door Christel Dros om Ouwe Sunderklaas te komen vieren in De Cocksdorp. Die kans heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen. Ik wil de (kinder) speulen ervaren en zien. Verder heb ik onder andere nog een gesprek met Gelein Janssen", vertelt ze. Hoofdrolspeler in haar boek worden de Texelse Kars en zijn geit Sip. De jongen jut graag, touwtjes, planken, bij elk voorwerp verzint Kars een verhaal, waarna alles mee naar huis gaat. Tot ongenoegen van zijn ouders, die over zijn rommel struikelen. Maar dat komt misschien omdat ze hun hoofd er niet helemaal bij hebben. Want hoewel Kars het niet wil, gebeurt het toch: zijn ouders gaan scheiden en zijn vader vertrekt. Kan Kars een plan bedenken om zijn vader weer thuis te krijgen? Komt hij erachter waarom Sip sinds Ouwesunder steeds wegloopt? En van wie zijn de wonderlijke 'jutsels' die hij vindt? Bij het feest van de Meierblis wordt alles duidelijk, maar anders dan Kars denkt.

Met de Meierblis komt de schrijfster nog anderhalve week naar het eiland. "Al vraag ik me wel eens af of ik hier niet gewoon wil wonen. De rust, de hartelijke manier waarop ik ontvangen word. Ik vind het hier geweldig." Vorige week las de schrijfster in Nauta Boek al voor uit haar boek "Waterkoorts".